High Coffee? De beste koffie met deze tips

Vandaag nemen we een kijkje in de wereld van het ideale kopje koffie – En dit doen we samen met Max, koffie-expert en sinds kort eigenaar van de website DeKoffieKompas.nl. We bekijken de laatste trends binnen de koffiewereld, het verhaal en de visie achter de website en met welke tips jij thuis ook die ene perfecte kop koffie kunt zetten!

high coffee

Hoi Max, zou je je kunnen voorstellen aan de lezers van HighTea.nl?

Natuurlijk! Ik ben Max (24 jaar) en ben geboren en getogen in België. In mijn tienerjaren ben ik verhuisd naar Eindhoven en heb ik mijn Vlaamse accent en voorliefde voor koffie meegenomen naar Nederland. In België had mijn oom namelijk een speciaalzaak in koffie, waar ik bijna iedere dag wel te vinden was. Hier is mijn interesse in koffie ontstaan en heb ik veel over het product kunnen leren.

Inmiddels heb ik mijn passie omgezet in een bedrijf. Dit heb ik gedaan door de website De Koffiekompas over te nemen. Tot nu toe bevalt mij dit erg goed, vooral omdat ik het leuk vind mijn tips te delen met anderen en zelf ook elke dag nog iets nieuws te leren over koffie.

Volg je trends binnen de koffie-industrie of baseer je je op persoonlijke interesses en ervaringen?

Koffie is niet alleen mijn werk, het is natuurlijk ook gewoon mijn passie. Dus ja, ik volg zeker de trends binnen de koffie-industrie, maar mijn eigen smaak en ervaringen spelen ook een grote rol.

Als ik nieuwe trends zie, probeer ik ze altijd uit en kijk ik of ze bij mijn eigen stijl passen. Maar uiteindelijk gaat het erom dat ik mijn eigen draai geef aan wat ik doe, gebaseerd op wat ik heb geleerd en geproefd door de jaren heen.

koffiekompas

Welke trends of innovaties in de koffie-industrie volg je op dit moment met grote interesse?

Op dit moment ben ik echt gefascineerd door de groeiende beweging naar duurzaamheid in de koffie-industrie. Ik vind het geweldig om te zien hoe steeds meer mensen en bedrijven streven naar ethische handel, minder afval en milieuvriendelijke verpakkingen.

Ook ben ik helemaal weg van de innovaties op het gebied van koffiezetmethoden. Koud brouwen, bijvoorbeeld, heeft echt een revolutie teweeggebracht in de manier waarop we van koffie genieten, en ik hou ervan om te experimenteren met nieuwe smaken en technieken.

Hoe zorg je ervoor dat je content zowel informatief als vermakelijk is voor je lezers?

Voor mij draait het allemaal om het vinden van de juiste balans tussen informatie en entertainment. Ik wil dat mijn lezers iets leren, maar ik wil ook dat ze plezier hebben tijdens het lezen van mijn blogartikelen en het bekijken van de video’s op mijn Youtube kanaal.

Dus ik probeer altijd om mijn artikelen en posts boeiend te maken, met interessante feiten, leuke verhalen en mooie foto’s. Ik vind het belangrijk dat mijn passie voor koffie echt naar voren komt in alles wat ik schrijf, en dat mijn lezers dat enthousiasme kunnen voelen.

Wat zijn enkele van de meest voorkomende fouten die mensen maken bij het zetten van koffie, en hoe kunnen ze deze vermijden?

Enkele veel voorkomende fouten zijn het gebruiken van de verkeerde maalgraad, te veel of te weinig koffie gebruiken, en het niet op de juiste temperatuur zetten van het water.

Om deze te vermijden, is het belangrijk om de juiste maalgraad voor je koffiezetmethode te gebruiken (fijner voor espresso, grover voor French Press), een weegschaal te gebruiken om de juiste verhouding koffie tot water te bepalen en ervoor te zorgen dat het water de juiste temperatuur heeft (tussen 90-96°C) voordat je het opgiet.

Wat zijn enkele voordelen van het malen van je eigen koffiebonen in vergelijking met het kopen van voorgemalen koffie?

Het malen van je eigen koffiebonen zorgt voor maximale versheid en behoudt het aroma van de bonen beter. Ook kun je de maalgraad aanpassen aan je persoonlijke smaakvoorkeuren en heb je meer controle over de extractie. Dit resulteert vaak in een veel smaakvollere kop koffie.

Wat zijn enkele van de beste bewaarmethoden om de versheid en smaak van koffiebonen te behouden?

Om de versheid en smaak van koffiebonen te behouden, bewaar je ze het best in een luchtdicht bakje op een koele, donkere plaats, bij voorkeur niet in de koelkast of vriezer. Vermijd ook blootstelling aan vocht en lucht, dus houd de verpakking goed gesloten.

Heb je tips voor mensen met een beperkt budget die toch hoogwaardige koffie willen zetten?

Zeker! Voor mensen met een beperkt budget zijn er verschillende opties beschikbaar. Er zijn bijvoorbeeld zeer goede handmolens vanaf 60 euro die je in combinatie met een moka pot of een french press kunt gebruiken. Een goedkope, maar zeker niet minder goede optie om toch heerlijke koffie te kunnen zetten.

Het belangrijkste is om te investeren in verse, kwalitatieve bonen, omdat dit de grootste invloed heeft op de smaak van je koffie.

En tot slot: Drink je ook weleens thee of blijf je het liefste bij je vertrouwde kop koffie?

Ik moet eerlijk toegeven dat je mij op dat gebied vooral zal zien met een ‘high coffee’. Maar ik kan zeker begrijpen dat thee, met al zijn smaken en opties, ook erg lekker en interessant kan zijn. Misschien maak ik in de toekomst nog wel eens een keer de overstap, wie weet!

max koffiekompas