Is thee goed voor je gezondheid?

Om direct met de deur in huis te vallen: thee zonder suiker staat in de Schijf van Vijf. Een volwassen persoon heeft per dag 1,5 tot 2 liter vocht per dag nodig en thee voorziet je lichaam van vocht. We kunnen hieruit opmaken dat thee tot de gezonde producten behoort, maar wat maakt thee nu gezond?

Thee plantage

Soorten thee

Thee is gemaakt van de gedroogde bladeren van de theeplant Camellia Sinensis en is verkrijgbaar in verschillende soorten, zoals zwarte thee, groene thee en vruchtenthee. Bij zwarte thee zijn de theeblaadjes gefermenteerd of gegist. Dit betekent dat na het plukken van de blaadjes, deze worden gekneusd en in de zon wordt gedroogd. De kleur verandert van groen naar goudbruin/zwart, dit hangt af van de hoeveelheid zuurstof die erbij komt. Bij groene thee vindt geen fermentatie plaats en houden de blaadjes de groene kleur. Vruchtenthee kan zwart of groen zijn, maar hier zijn smaakjes aan toegevoegd. Kruidenthee is officieel geen thee, omdat dit niet gemaakt is van de theeplant. Het is een aftreksel van gedroogde planten, kruiden en specerijen.

thee soorten

Cafeïne in thee

Dat er cafeïne in koffie zit, is voor iedereen wel duidelijk. Wat veel mensen niet weten, is dat in thee ook cafeïne zit. De hoeveelheid cafeïne in thee hangt af van het soort thee, de sterkte en de grootte van de kop. Een kopje zwarte of groene thee van 125 milliliter bevat gemiddeld 30 milligram cafeïne. Kruidenthee bevat geen cafeïne. Iedereen heeft een persoonlijke mening over de gezondheid van cafeïne. Gezonde volwassenen kunnen ongeveer 400 milligram cafeïne per dag innemen zonder dat dit negatieve effecten heeft. Zolang je niet te veel thee drinkt en dus niet te veel cafeïne binnenkrijgt, is thee niet slecht voor de gezondheid.

Gezondheidseffecten

In thee zit fluoride en mangaan. Fluoride beschermt tegen tandbederf en mangaan is een mineraal die goed is voor de energiestofwisseling. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat thee drinken de kans op een beroerte verkleint, de bloeddruk en de cholesterol verlaagt. Door het drinken van thee is er een lager risico op diabetes type 2. Daarnaast schijnen de flavonoïden, bioactieve stoffen in thee, een antioxidant zijn tegen kanker, maar dit is nooit echt bewezen.

Kortom door het drinken van zo’n 3 kopjes thee per dag past goed binnen een gezond eet-/drinkpatroon. Goede stoffen zitten voornamelijk in zwarte en groene thee, omdat deze van de theeplant gemaakt zijn. Kruidenthee heeft minder goede gezondheidseffecten, omdat het geen ‘echte thee’ is. Met dit goede nieuws in je achterhoofd is er een reden om een overheerlijke High Tea te reserveren bij één van onze leuke locaties. Bekijk onze site, kies je stad en ontdek welke High Tea locatie het best bij jou past.