Rustgevende thee om te ontspannen

De zomervakantie is afgelopen en iedereen is weer fris gestart. Er zijn nieuwe plannen gemaakt en het drukke leven is weer op gang. Dat kan soms wel wat stress met zich meebrengen. Gelukkig zijn er kleine dingen die je kunt doen die juist kunnen zorgen voor ontspannen momenten. Een voorbeeld hiervan is om even alles neer te leggen en te genieten van rustgevende thee. Wij leggen uit hoe dit werkt.

rustgevende thee

Werkt thee echt rustgevend?

Er zijn heel veel verhalen over hoe goed (of juist niet) thee voor je is. Soms is het lastig om door al deze berichten heen te prikken en de waarheid te vinden. De een zegt dat groene en zwarte thee rustgevend zijn en de ander zegt weer dat kruidenthee rustgevend werkt. Tipje van de sluier: er zit in beide een bron van waarheid.

Ontspannen

Het is belangrijk dat je erachter komt waarom je wil ontspannen. Ben je gestresst en wil je gewoon even tot rust komen? Of wil jij ontspannen omdat je niet kan slapen? Je doel is dan namelijk heel anders. Als je gewoon even wil ontspannen kun je bijvoorbeeld voor groene thee kiezen. Hier zit namelijk wel theïne in, een stof die vergelijkbaar is met cafeïne. Dat wil je natuurlijk vermijden als je wil gaan slapen. Maar voor een kort ontspannen momentje is een beetje theïne prima, daarna kan je er weer vol tegenaan. Groene thee schijnt kalmerend op de zenuwen te werken door de antioxidanten en de stof L-theanine die erin zit. Dit is dus een goede keuze als je even lekker wil ontspannen.

Beter slapen

Als je thee wil drinken voor een goede nachtrust, dan kun je beter kiezen voor een theesoort zonder theïne. Je komt dan al snel bij kruidenthee terecht. Er zijn een paar soorten waar je voor kunt kiezen. In veel landen wordt er gezworen bij rooibosthee voor het slapen gaan, omdat deze thee voor ontspanning zou zorgen. Sommigen zeggen juist dat kamillethee dé thee is om te drinken voor het slapengaan. Kamillethee schijnt ook een ontspannen werking op de darmen te hebben doordat het ontstekingsremmend en ontsmettend is. Daarnaast schijnt lavendel thee ook goed te werken, daarom komt de lavendelgeur ook vaak terug in de sauna of andere wellness.

Leer te relaxen

Hoe lekker en rustgevend thee ook kan zijn, waarschijnlijk smelt jouw stress niet meteen weg als sneeuw voor de zon. Er zijn wel dingen die je kunt doen om nog meer te ontspannen. Soms zijn het juist al die kleine dingen die samen voor ontspanning zorgen. Begin met het wegleggen van alle afleidingen: tv uit, telefoon weg en laptop dicht. Zet alvast je kop thee klaar en ga dan in een omgeving zitten waar je kunt ontspannen. Zorg dat je comfortabel zit en probeer rustig te ademhalen. Laat even alles los. Concentreer op je ademhaling en probeer dieper te ademen. Lukt dit? Maak dan je ademhalingen steeds langer. Adem in, tel dan tot vijf, houd de adem vast en adem dan vijf seconden lang uit. Herhaal dit proces. Probeer ook even om je ogen dicht te doen, zodat je je helemaal kunt afsluiten van je omgeving. Probeer dit tenminste vijf minuten vol te houden. Vervolgens kun je in alle rust en ontspanning genieten van je kop thee. Kijk even voor je uit, blijf rustig ademhalen en laat je niet afleiden. Probeer hier even in te blijven zonder je telefoon of iets anders op te pakken. Want soms is het ook belangrijk om gewoon even helemaal niets te doen.

Wil jij een beetje experimenteren met rustgevende thee? Maak dan eens zelf kruidenthee. Makkelijk, lekker en erg gezond.

Rustgevende thee

Geschreven op: 27 september 2021
Marel
Redactie HighTea.nl
Als Content Manager werkt Marel aan redactionele teksten en blogs voor HighTea.nl