Verschil High Tea en Afternoon Tea

Wat is het verschil tussen een High Tea en een Afternoon Tea. In Nederland gebruiken we deze twee vaak door elkaar heen en hebben ze volgens vele ook dezelfde betekenis. Toch is dit niet zo. Ik zal je hier uitleggen wat het verschil is.

Wat is een Afternoon Tea?

Verschil High Tea en Afternoon Tea

Een Afternoon Tea is een Britse traditie die rond 16:00 uur wordt geserveerd, veelal voor de hogere klasse. In de Victoriaanse tijd aten mensen doorgaans maar twee keer per dag: s`ochtends een stevig ontbijt en pas rond 20:00 uur of zelfs later een uitgebreid avondmaal. Toen in de 19e eeuw de Afternoon Tea in opkomst kwam, dankzij Anna de Hertogin van Bedford (1788-1861), was het nooit de bedoeling dat dit het diner zou vervangen. Het was een opvulling tussen de lunch en het diner dat pas om 20:00 uur plaatsvond.

Een behoorlijk lange periode om te overbruggen dus, vond ook Hertogin Anna van Bedford die bij haar dagelijkse thee rond 16.00 uur wat hapjes liet serveren, zodat zij niet hoefde te wachten tot de avondmaaltijd. Er werden verschillende theesoorten en een lichte maaltijd voor haar bereid. Dit beviel haar wel en ze ging dit vaker doen. Het idee sloeg aan en steeds meer mensen in Engeland volgden haar idee.

De levensstijl tegenwoordig is veranderd en de Afternoon Tea is nu een ‘verwennerij’ in plaats van een ‘opvulling’. Het drukke dagelijkse werkleven geeft weinig tijd om rustig te gaan zitten en te genieten van scones en cake. De Afternoon Tea wordt nu vaak op vrije dagen gepland en in vakanties. Het is niet zomaar een tussendoortje.

Wat is een High Tea?

De High Tea was meer iets voor de arbeidersklasse. Na een lange dag hard werken kwam er een pot thee op tafel met warme snacks. Het was dus eigenlijk de warme (brood)maaltijd zoals wij die om 18:00 uur kennen. In sommige huishoudens in Engeland wordt het avondmaal nog ‘Tea’ genoemd. Door het veranderende werkritme wordt het bij vele huishoudens tegenwoordig aangeduid met ‘supper’.

Het woord ‘High’ geeft het verschil aan tussen de Afternoon Tea en de High Tea. In tegenstelling tot de Afternoon Tea, die wordt geserveerd aan lage, comfortabele stoelen, wordt de High Tea geserveerd aan tafel met stoelen met hoge rugleuningen.

In Nederland gebruiken we de termen vaak door elkaar en doet het er niet veel toe, als het maar gezellig is. Toch zullen de restaurants die hun ‘maaltijd’ bewust een Afternoon Tea noemen, hier over na hebben gedacht.

Geschreven op: 23 december 2018
Marjolein
Redactie HighTea.nl
Marjolein zorgt als content medewerker voor redactionele teksten en werkt tevens op de klantenservice van HighTea.nl