Wat is het verschil tussen groene, witte en zwarte thee?

Er zijn verschillende soorten mensen: de een houdt van koffie en de ander houdt van thee. Maar degenen die van thee houden, hebben vaak ook nog een favoriete theesoort. Vaak is er een zwarte thee persoon en een groene thee persoon. Meestal is dit gebaseerd op de zoete smaak van zwarte thee en de natuurlijke smaak van groene thee. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen theesoorten?

Velen weten niet dat – ondanks de grote verschillen tussen witte, groene en zwarte thee – al deze theesoorten van dezelfde plant komen: de Camellia Sinensis. Het verschil zit niet in de plant, maar in de manier hoe de blaadjes bewerkt worden.

thee

Zwarte thee

Zwarte thee heeft de donkere kleur van de blaadjes en van de thee te danken aan het fermentatieproces. Tijdens de fermentatie vindt een oxidatieproces plaats, hierbij krijgen de bestanddelen van de theeblaadjes veel zuurstof. Hierdoor komt er veel smaak vrij en verkleurt de thee. Daarnaast heeft zwarte thee ook het meeste cafeïne.

Groene thee

Groene thee wordt niet zoals zwarte thee gefermenteerd, maar gestoomd. Door het stomen van de theeblaadjes wordt de oxidatie gedeactiveerd. De blaadjes blijven groen en de thee krijgt een lichte kleur. Daarnaast bevat deze theesoort minder cafeïne dan zwarte thee.

Witte thee

Witte thee is niet zo bekend als groene en zwarte thee, maar je kunt het wel krijgen in de meeste winkels. Net als bij groene thee wordt de fermentatie onderbroken. De blaadjes oxideren maar heel kort, daarna worden ze gedroogd. Het verschil tussen groene en witte thee zijn de blaadjes die gebruikt worden. Alleen de bovenste blaadjes van de bloemknoppen van de plant worden gebruikt. De blaadjes worden op een speciale manier gedroogd, waardoor er een zilverwitte kleur ontstaat.

Welke theesoort is het gezondste?

Alle drie de theesoorten hebben hun eigen karakter en voordelen. Zwarte thee bevat de meeste antioxidanten, waardoor de thee goed zou zijn voor het verlagen van cholesterol. Daarnaast zou Osteoporose je immuunsysteem versterken doordat er een aminozuur inzit wat bacteriën, virussen en schimmels bestrijdt. Toch zeggen velen dat de cafeïne, toegevoegde suikers en smaken in de zwarte thee minder gezond zijn.

Groene thee heeft een gezond karakter, dit komt door de catechinen die een antioxiderede werking hebben. Hierdoor wordt het metabolisme gestimuleerd waardoor er een snellere vetverbranding ontstaat. Daarnaast wordt er gezegd dat deze thee je ‘schoonspoelt’.

Witte thee staat bekend als de puurste thee, omdat alleen de jongste blaadjes hiervoor gebruikt worden. Hierdoor bevat de thee alle natuurlijke antioxidanten. Daarnaast schijnt witte thee goed te zijn voor de huid en helpt het tegen diabetes. Nog een voordeel is dat je tanden niet verkleuren door deze thee.

Theesoorten uitproberen

Wil jij de verschillende theesoorten uitproberen? Bekijk dan de leukste locaties voor een High Tea. Tijdens deze Afternoon Tea proef je allerlei verschillende hapjes in combinatie met thee. Per locatie verschilt het thee-aanbod, maar bij de meeste locaties kun je verschillende theesoorten en smaakjes uitproberen.

theeplant

Geschreven op: 26 februari 2020
Marel
Redactie HighTea.nl
Als Content Manager werkt Marel aan redactionele teksten en blogs voor HighTea.nl