Benodigdheden voor 13-14 scones
✓ 500 gram zelfrijzend bakmeel
✓ 5 gram bakpoeder
✓ 150 gram koude boter in blokjes
✓ 45 gram suiker (3 eetlepels)
✓ 2 medium eieren
✓ 50 ml melk plus extra om op de scone te smeren
✓ Mespunt zout
Ook nodig
✓ Ronde uitsteker van 6-7 cm of een glas
✓ Jam
✓ Clotted cream of slagroom
Bereiding basisrecept scones
Kneed de ingrediënten met de handen door elkaar. Knijp met de vingers de koude boter fijner en kneed het vervolgens goed door. Het deeg is eerst wat kruimelig, maar zal uiteindelijk een stevige deeg worden met een wat rustiek uiterlijk.
Laat het deeg een half uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Rol het deeg ongeveer 2 cm dik uit op je werkblad. Liever niet dunner, want dan worden te scones te droog.
Steek rondjes uit met een uitsteker of een glas. Besmeer de scones met wat melk, zodat de bovenkant een mooi goudbruin kleurtje krijgen. Schuif de scones in de oven.
Na ongeveer 12-15 minuten zijn de scones gaar en hebben ze een prachtige kleur.
Serveer je scones met jam en een klein beetje clotted cream of opgeklopte slagroom. Omdat jam zoet is, hoef je eigenlijk geen suiker toe te voegen aan de slagroom. Maar ben je een echte zoetekauw, voeg dan toch een klein beetje suiker bij de room.