Boterkoek met citroen

Een goede boterkoek kan heerlijk zijn. Er zijn veel verschillende recepten in de omloop, maar dit recept met citroen vind ik zelf heerlijk. Zo heeft die vettige boterkoek een lekkere frisse twist. Dit recept is ideaal om te maken met kinderen of als je even snel iets zoets moet maken. Want dit boterkoek recept is erg makkelijk en snel te maken.

Boterkoek

Ingrediënten

✓375 gr bloem
✓320 gr roomboter
✓270 gr bruine basterdsuiker
✓snuf zout
✓2 tl vanille extract
✓½ citroen
✓extra boter (om in te vetten)
✓1 ei

Zo maak je de boterkoek

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Pak een grote kom en voeg de bloem, roomboter, basterdsuiker, zout en vanille extract samen.
  3. Rasp de schil van een halve citroen en knijp het sap uit. Voeg dit bij het mengsel.
  4. Meng dit door elkaar, dit werkt het beste met je handen, omdat het mengsel erg droog is.
  5. Kneed door elkaar tot er een mooie deegbal ontstaat.
  6. Vet een bakvorm van 20 bij 30 cm in met boter en een beetje meel.
  7. Verspreid het deeg over de bakvorm, druk dit plat met (natte) handen.
  8. Bestrijk het deeg met een losgeklopt ei en maak hier eventueel vormpjes in met een vork (voor een leuk ruitjespatroon).
  9. Zet de boterkoek 30 minuten in de oven tot hij mooi bruin is. Het kan zijn dat het lijkt alsof de boterkoek nog niet goed gaar is, maar dat komt omdat hij nog moet opstijven.

Haal de boterkoek uit de oven en laat ten minste 10 minuten afkoelen. Je kunt nu stiekem een paar stukjes eruit snijden. Wacht nog wel een paar uur voordat je de hele koek in stukjes snijdt, zodat hij goed stevig is. Schenk een lekker kopje thee in, pak de boterkoek erbij en geniet!

Wil je meer lekkers bakken? Lees dan de High Tea recepten.

Boterkoek

Geschreven op: 31 maart 2020
Marel
Redactie HighTea.nl
Als Content Manager werkt Marel aan redactionele teksten en blogs voor HighTea.nl