10 onmisbare High Tea etiquette tips

Wij zijn groot fan van High Tea’s en houden van gezellige momenten met vrienden en familie. Samen genieten van de verrukkelijke hapjes en de lekkerste thee. Of je nu bij een restaurant van een heerlijke High Tea geniet of deze zelf organiseert, er zijn verschillende manieren waar je je aan hoort te houden als je aanschuift voor een High Tea. Benieuwd naar hoe het eigenlijk hoort? Lees dan snel onderstaande tips en blaas anderen weg met jouw kennis over High Tea etiquette!

Wat zijn High Tea etiquette?

De High Tea is van oorsprong een Britse traditie die diende als avondmaaltijd voor de arbeidersklasse. Wat wij nu kennen als High Tea werd in de 19e eeuw in Engeland Afternoon Tea genoemd. Deze Afternoon Tea was destijds bedoeld voor de hogere klasse, die aan het einde van de middag genoten van luxe hapjes. Inmiddels maken we geen onderscheid meer in klasse en kan iedereen genieten van een heerlijke High Tea, oftewel Afternoon Tea.

Etiquette verwijst naar de beleefdheidsregels en omgangsvormen die afhankelijk zijn van cultuur. Het belangrijkste aspect van etiquette is het respecteren van de gevoelens van anderen en het volgen van de gangbare gebruiken in de samenleving, vooral in situaties waarin mensen met elkaar in contact komen.

De eerste regel, geen telefoons op tafel

Wellicht spreekt het voor zich, maar het is niet chic om met andere zaken bezig te zijn terwijl je in gezelschap bent. Je aandacht zou bij de thee, de hapjes en je gezelschap moeten zijn, zonder dat je afgeleid wordt. Houd daarom je telefoon in je tas of jas.

Alle vingers naar beneden wijzen

Vaak wordt er nagegaan dat het deftig is om met je pink omhoog je thee kopje leeg te drinken. Echter blijkt dit geen traditie en komt het voor uit het belachelijk maken van de Afternoon Tea van de hogere klasse. Let dus op, dat al je vingers naar beneden wijzen als je geniet van een lekker kopje thee.

Losse thee

We kennen ze allemaal wel, de gemakkelijke theezakjes waarin de thee al direct zit. Echter, bij een High Tea is het de traditie om gebruik te maken van roestvrijstalen theefilters, die je voordat je begint met drinken uit het kopje haalt.

Kleed je gepast

We leven natuurlijk niet meer in de 19e eeuw, waarin je in kostuum of baljurk moest verschijnen bij een High Tea. Maar het is ook niet de bedoeling dat je in een joggingpak aankomt. Zorg er daarom voor dat je verzorgd naar de High Tea gaat. Is er een dresscode? Leuk! Dan weet je meteen wat er verwacht wordt.

Wat doe je met een theelepeltje?

Wij hadden er nog nooit over nagedacht, maar voordat je een slok neemt van de thee moet je het theelepeltje uit het kopje halen. Wil je deze daarna in je mond doen voor de smaak? Dat is helaas ook niet de bedoeling. Leg het theelepeltje op het schoteltje, zonder te veel geluid te maken.

Laat het theeschoteltje staan

Zit je gezellig aan tafel en heb je zin in een slokje thee? Je hoeft de schotel niet op te tillen. Gewoon lekker ontspannen blijven zitten en geniet van je thee. Het enige moment waarop het handig kan zijn om de schotel op te pakken, is als je wat verder van de tafel af staat, bijvoorbeeld als je even bent opgestaan. Dan pak je de schotel met je linkerhand vast en je kopje met je rechterhand.

Niet blazen

Als je een heet kopje thee voor je hebt staan, ben je misschien snel geneigd om te gaan blazen. In de hoop dat de thee sneller afkoelt. Helaas is dit niet ‘hoe het heurt’. Wacht dus geduldig af totdat je thee is afgekoeld, zodat je deze kunt gaan drinken.

Finger food

Na alle ‘strenge’ fatsoensnormen hadden wij deze niet zien aankomen. Bij een High Tea is het namelijk gebruikelijk om de hapjes met je handen op te eten. Je hoeft dus niet keurig gebruik te maken van het bestek. Let wel op, je vingers aflikken is dan weer een no go. Pak het servetje dat daarvoor bedoeld is.

We horen je denken, wat doen we dan met de scones? Deze hoor je namelijk niet in één keer in je mond te stoppen, maar af te breken. Smeer clotted cream en jam op het afgebroken stukje met een mes en geniet ervan!

Pak het theekopje bij het handvat vast

Is het buiten koud en guur? Dan heb je misschien de neiging je handen rond het kopje te houden om ze lekker op te warmen. Wil je echter punten scoren bij je gezelschap? Pak het kopje dan bij het handvat vast, want je handen rond het kopje houden is niet chic.

Bestek op een bordje

Heb je bestek gebruikt om bijvoorbeeld de clotted cream op je scone te smeren? Leg het gebruikte bestek daarna braaf aan de rechterkant van je bordje. Waag het niet om deze terug op de tafel te leggen ;).

High Tea’en maar!

Nu je op de hoogte bent van de fatsoensnormen voor een High Tea, kun je vol enthousiasme aan de slag gaan om een heerlijke en gezellige High Tea te organiseren. Of laat jezelf in de watten leggen bij de leukste High Tea locaties. Laten we deze bijzondere traditie vieren met elkaar!

Geschreven op: 10 juni 2024
Mayra
Redactie HighTea.nl
Als Content Marketeer schrijft Mayra onder andere blogs voor HighTea.nl