Koken en bakken met thee

Waarschijnlijk denk je nu, thee drink je toch? Dat klopt, maar je kan er ook heerlijk mee bakken en koken! Er zijn heel veel lekkere receptjes die je kan maken. Je kan variëren van matcha tot jasmijn en van groene thee tot earl grey. Als je gaat bakken of koken met thee is het belangrijk dat je op zoek gaat naar de overeenkomsten van smaken. De smaken versterken elkaar namelijk. Je zou kunnen denken aan een lekker toetje met zoete witte thee of een Marokkaans gerecht met muntthee.

Koken met thee

Groene thee

Wist je dat groene thee het meest gezond is? Groene thee is namelijk de minst bewerkte theesoort en bevat daardoor de meeste antioxidanten. Nog een voordeel, je kan het heerlijk mee koken en bakken. Zo kan je bijvoorbeeld lekkere cupcakes, sapjes en ijs maken van groene thee. Ook kun je een lekkere dressing voor visgerechten maken. Je maakt dan een combinatie van groene thee en citroen of gember.

Matcha

Matcha, een bijzondere theesoort. Je hebt het vast al wel eens gezien, een kop thee waar geen doorzichtige vloeistof in zit, maar een gifgroen sapje. Matcha heeft van nature een bittere smaak met een zoete ondertoon. Daarom kan je het goed toevoegen aan je baksels. De romige smaak van bijvoorbeeld witte chocolade verzacht de bittere smaak van matcha. Ook kun je matcha goed combineren met citrusvruchten, dit geeft matcha namelijk een frisse boos. De citroen zorgt voor een pittige smaak en limoen maakt het weer wat kruidiger.

Earl grey

Earl grey is zwarte thee die op smaakt wordt gebracht met bergamotolie. Bergamotolie wordt gewonnen uit de schil van de vruchten van de bergamotplant. Met deze thee kan je echt veel kanten op. Je zou kunnen denken aan een lekker zoet pruimentaartje of lekkere broodjes. Ga bijvoorbeeld aan de slag met Earl Grey Tea Rolls. Maak je zelf wel eens granola om door je yoghurt te doen? Voeg er dan ook een Earl grey aan toe, dit zorgt voor een heerlijke frisse touch.

Nog wat leuke tips

Ben je niet zo gek op de smaak van rijst? Kook rijst dan eens in thee! Dit zorgt er voor dat je rijst een compleet andere smaak krijgt. Onze favoriet is Jasmijn thee, dit zorgt voor een zoet en fruitig smaakje aan je rijst. Ook kan je jouw havermoutpap lekkerder maken met thee. Doe wat theeblaadjes in hete melk en laat dit even trekken. Haal de thee er uit en voeg de melk aan je havermout zoals je dat altijd doet. Tot slot kan je ook gerechten heerlijk marineren met thee. Wrijf wat je wil marineren in met theeblaadjes in plaats van met kruiden, zo simpel kan het zijn en je hebt toch een keer wat anders!

Ben je helemaal geïnspireerd en heb je zin om lekker te gaan koken en bakken? Probeer dan ook eens deze heerlijke kokosmakronen met chocolade. We waarschuwen alvast, ze zijn gevaarlijk lekker!

Koken met thee

Geschreven op: 15 oktober 2021
Jessica
Redactie HighTea.nl
Als Content Medewerker werkt Jessica onder andere aan het schrijven van blogs voor HighTea.nl.