Heb je ooit gehoord van Dennennaalden thee?

Thee vindt zijn oorsprong in het verre Oosten. Toch komt Dennennaalden thee uit de andere kant van de wereld. Vandaag vertellen we je de ins en outs van deze bijzondere theesoort inclusief recept en oorsprong van dit drankje.

Dennennaalden thee

De oorsprong

Dennennaalden thee komt voort uit de Europese kolonisten die aankwamen in Amerika. Na de wekenlange boottocht waar geen mogelijkheid was om vers voedsel mee te nemen kwamen ze aan land. Veel van de kolonisten leden aan scheurbuik doordat ze niet genoeg vitamine C binnen kregen. Toen de kolonisten in contact kwamen met de oorspronkelijke bewoners van de huidige Verenigde Staten, de inheemse Indianenstammen, kregen ze Dennennaalden thee voorgeschoteld. Deze thee hielp de mensen die scheurbuik hadden aanzienlijk.

Is Dennennaalden thee gezond?

De inheemse Indianen geloven dat er in één kopje Dennennaalden thee vijf keer zoveel vitamine C zit als in een kopje sinaasappelsap. De Indianen behandelen nog steeds verkoudheid en hoesten met  dennenthee. Je snapt dus wel dat veel mensen Dennennaalden thee als een erg gezond drankje zien!

Zelf Dennennaalden thee maken

Om een lekker kopje Dennennaalden thee voor jezelf te maken heb je twee theelepels gehakte dennennaalden nodig. Verwijder voordat je de naalden gaat hakken het vliesje dat om de naalden heen zit. Als het vliesje eraf is kun je ze hakken en in je favoriete kopje doen. Giet vervolgens het kokende water over de naalden heen en dek het af. Laat de thee zo’n vijftien minuten trekken. Als je erg verkouden bent kun je het ook wel langer laten trekken. Hoe geconcentreerder de smaak is, hoe beter de thee. Je kunt het eventueel nog wat op smaak brengen met bijvoorbeeld honing of citroenschil.

Pas op, giftig!

De meeste dennennaald soorten zijn erg lekker voor in de thee. Toch moet je rekening houden met het soort naald dat je gebruikt. Het is belangrijk dat je geen thee zet van Lariksnaalden, deze zijn namelijk giftig. Een eenvoudig ezelsbruggetje om een dennenboom te kunnen identificeren is het volgende:

  • Spar = single = één naald
  • Den = duo = twee naalden
  • Larix = legio = meer naalden

Hiervan kun je dus de naalden van de Spar en de Den wel gebruiken om thee van te maken. De naalden van de Larix zijn giftig en dus niet eetbaar.

Zin in meer thee?

Je kunt natuurlijk het bos in gaan op zoek naar verse naalden, maar je kunt er ook voor kiezen om ze veilig in de winkel te kopen. Ook heb je de keuze om je eens helemaal te laten verwennen met een compleet verzorgde High Tea bij jou in de buurt! Tot slot hebben we nog veel informatie over allerlei bijzondere theesoorten. Kijk bijvoorbeeld eens bij de rustgevende thee!

Dennennaalden thee

Geschreven op: 12 oktober 2021
Jurrian
Stagiair
Als stagiair schrijft Jurrian onder andere blogs voor HighTea.nl.