Organiseer je eigen Valentijnsdag High Tea

14 februari is het weer zover: Valentijnsdag. Op deze dag vieren we de liefde en geven we elkaar extra aandacht door middel van bijvoorbeeld cadeaus, een bos bloemen of een lief kaartje. Organiseer dit jaar je eigen Valentijnsdag High Tea en verras je dierbaren of (stille) liefde! Liefde gaat immers door de maag. Ga de keuken in en bereid de lekkerste hapjes, zet een grote pot thee en geniet van elkaars gezelschap. Ben je niet zo’n held in de keuken en speel je liever safe? Laat dan een High Tea box aan huis bezorgen.

valentijnsdag high tea

Wat voor hapjes serveer je bij een High Tea?

Bij een High Tea kun je zelf bepalen wat voor soort hapjes je wilt serveren. Je kunt dus alleen zoete hapjes serveren, maar je kunt er ook voor kiezen om een aantal hartige hapjes voor te bereiden. Het hoeven daarnaast ook niet alleen maar kleine hapjes te zijn. Je kunt bijvoorbeeld ook een taart maken en deze in kleine punten snijden. Zolang je het maar in kleine porties serveert, zodat je van alles wat kunt proeven. Een leuke tip om in de Valentijnsdag stemming te blijven: serveer de hapjes voornamelijk in de stijl van de liefde. Denk hierbij aan rode en roze hapjes, versierd met eetbare hartjes of andere lieve dingen.

Muffins
Volg het recept op voor triple chocolate muffins en laat de muffins even afkoelen. Als de muffins goed afgekoeld zijn, kun je de muffins opvrolijken door er marsepein of fondant op te leggen. Rol dit goed uit, neem een ronde uitsteker en steek hiermee de basis voor de muffin uit. De muffin heeft nu een mooi, strak laagje. Je kunt er voor kiezen om de muffin verder te versieren met bijvoorbeeld sprinkles of decoraties zoals een strik, bloemen, een lief woordje of hartjes. Maak het zo gek als je zelf wilt.

Chocolade aardbeien
Wellicht heb je dit hapje weleens voorbij zien komen in een romantische film. Met chocolade omhulde aardbeien zijn namelijk het ultieme Valentijnshapje en ze zijn heel makkelijk en snel te maken! Je hebt slechts een bakje aardbeien en een reep chocolade nodig. Maak de aardbeien schoon en dep deze droog. Laat de kroontjes eraan zitten. Smelt de chocolade (puur, wit, melk of ruby chocolade: wat je zelf wilt) au bain marie en dip de aardbeien vervolgens in de chocolade. Het werkt het beste als je de aardbei vastpakt bij het kroontje, om deze zo in de chocolade te dippen. Houd na het dippen de aardbei kort boven de bak met chocolade en laat het overtollige chocolade er vanaf druipen. Als je alle aardbeien in de chocolade hebt gedipt, zet je de aardbeien even in de koeling tot de chocolade is uitgehard.

Bonbons
Chocolade is altijd een goed idee. Zeker voor Valentijnsdag. Haal een doosje Valentijns bonbons bij jouw lokale chocolaterie en geniet van de beste ambachtelijke chocolade, met heerlijke smaken en vullingen.

Macarons
Macarons zijn kleine, delicate hapjes. Het zijn luchtige koekjes, met daartussen een vulling. Een echt romantisch hapje is een rode of roze macaron, in de vorm van een hartje. Het kost iets meer moeite, maar dan heb je ook wat. Je hebt 69 gram amandelpoeder, 63 gram poedersuiker, 53 gram eiwit, 53 gram fijne kristalsuiker, rode of roze kleurstof op gelbasis en 200 gram botercrème, ganache of jam nodig.

Doe het amandelpoeder en de poedersuiker bij elkaar en maal dit in een keukenmachine of in een blender nog even extra fijn. Meng dit door tot een homogene massa. Doe dit mengsel, ook wel de broyage genoemd, in een kom en zet het apart.

Mix in een andere, vetvrije kom het eiwit los. Voeg vervolgens de suiker toe. Klop het eiwit op de hoogste snelheid van de mixer, tot er een mooi dik en glanzend eiwitschuim ontstaat. Voeg nu de rode of roze kleurstof toe en klop het geheel nog even goed door, tot het mengsel een egale kleur heeft.

Voeg de broyage in één keer bij het eiwit en spatel dit met een rubberen spatel door elkaar. Als het geheel goed gemengd is, kun je met de spatel het beslag heen en weer slaan in de kom. Herhaal dit een paar keer. Meng het geheel vervolgens in 1 slag goed door elkaar en neem hierbij ook goed de randen mee. Het beslag moet beginnen te glanzen. Herhaal dit proces (ook wel het macaroneren genoemd) totdat het beslag volledig glanst. Het beslag zou nu in een mooi en dik lint van de spatel af moeten lopen.

Pak de bakplaat en leg hier bakpapier op. Vul een spuitzak met macaron beslag en spuit kleine rondjes op het bakpapier. Houd de spuitzak recht boven de bakplaat. Voor het beste resultaat, kun je vooraf kleine rondjes van 4 cm doorsnee op de onderkant van het bakpapier tekenen (zodat het beslag niet in aanraking komt met de inkt). Laat wel een paar centimeter tussen de rondjes vrij, de macarons worden namelijk iets groter tijdens het bakken.

Tik met de bakplaat zachtjes een aantal keer op het werkblad, om eventuele luchtbellen te verwijderen. Laat dit nu voor ongeveer 30 minuten rusten. Verwarm ondertussen de oven voor op 140°C. Als de oven warm is, kun je de macarons in het midden van de oven voor circa 15 a 20 minuten gaar bakken. Open na 10 minuten de ovendeur voor 5 seconden en doe deze weer dicht. Herhaal dit na 15 minuten.

Haal de bakplaat uit de oven, trek de macarons met het bakpapier en al voorzichtig van de bakplaat af en laat in ca. 30 min. helemaal afkoelen op het aanrecht. De macarons zijn goed als ze vanzelf loslaten van het bakpapier. Blijven ze vastplakken aan het bakpapier? Plaats ze dan nog even in de oven om verder te garen.

Als de macarons goed zijn afgekoeld, kun je de ganache of botercrème met een lepeltje verdelen over de platte kant van de helft van de macarons. Druk de andere helft met de platte kant er tegenaan.

Valentijsdag koekjes

Maak de High Tea helemaal af

Het oog wil natuurlijk ook wat. Vergeet daarom niet om de tafel te versieren. Zet een mooi boeket bloemen op tafel, steek wat kaarsjes aan en leg wat rozenblaadjes op tafel. Leg het servies netjes neer en zet geen verpakkingen op tafel, maar serveer alles op bijvoorbeeld een mooie etagère. Om het extra luxe te maken, kun je er ook voor kiezen om een fles bubbels open te trekken.

Op zoek naar een mooi cadeau?

Op Valentijnsdag wil je graag een mooi cadeau geven aan je dierbaren of (stille) liefde. Toch is het lastig om iets te bedenken, want je wil immers wel dat de ontvanger het cadeau daadwerkelijk leuk vindt en er wat aan heeft. Wat dacht je van een cadeaubon voor een High Tea, een High Wine of een High Beer? Ga romantisch genieten met zijn tweeën of gun je geliefde een gezellig uitstapje met vrienden of vriendinnen. Een cadeaubon vormt een perfect Valentijnscadeau. Kies jouw favoriet en verras jouw geliefde met een mooi cadeau!

Valentijnsdag macarons

Geschreven op: 20 januari 2023
Anne
Redactie hightea.nl
Als Content Medewerker werkt Anne onder andere aan het schrijven van blogs voor HighTea.nl