Thee drinken uit een glas of een mok?

Thee is een van de meest gedronken dranken ter wereld. Er zijn veel verschillende theesoorten en -smaken en manieren waarop het gedronken wordt. De een maakt gebruik van losse thee en de ander gebruikt thee uit een zakje. Daarnaast zie je dat sommigen thee liever uit een glas drinken en anderen uit een mok. Maar waar kun je thee eigenlijk het beste uit drinken?

thee mok glas

De voor- en nadelen van een theeglas

Wist je dat glas eigenlijk helemaal niet tegen heet water kan? Dat komt omdat glas erg goed hitte kan geleiden. Hierdoor zet glas snel uit als je hier warm water in schenkt en daardoor kan het scheuren. Daarnaast kun je ook snel je handen eraan verbranden. Gelukkig is daar iets op gevonden als het gaat om theeglazen: ze zijn zo ontwikkeld dat ze resistent zijn tegen hitte. Het is dus belangrijk dat je niet zomaar een glas uit de kast pakt om hier thee in te schenken. Dan is er namelijk de kans dat het glas barst.

De voordelen van een theeglas is dat de smaken hier goed in naar voren komen. Doordat glas erg glad is worden de subtiele smaken niet ‘kapot geslagen’ tegen het glas. Daarnaast kun je ook kiezen voor een theeglas uit praktische motieven. Zo kun je bijvoorbeeld je thee beter zien, op die manier kun je goed in de gaten houden of de thee donker en sterk genoeg is. Nog een voordeel aan glas is dat het makkelijk schoon te maken is. Dit komt wederom doordat glas erg glad is, hierdoor poets je het makkelijk schoon.

theeglazen

De voor- en nadelen van een mok

Een mok vinden veel mensen fijn omdat je die lekker kan vastpakken tijdens het drinken. Mokken worden een stuk minder warm dan een theeglas, omdat die minder makkelijk warmte geleiden. Dit kan ervoor zorgen dat de mok lekkerder drinkt.

Een nadeel is dat keramische mokken vaak een oneffen oppervlakte hebben waardoor sommige subtiele smaken dood zullen slaan. Hierdoor kunnen er wat smaken verloren gaan. Daarnaast zijn mokken moeilijker schoon te maken, omdat keramiek erg poreus is. Hierdoor zal je sneller thee aanslag krijgen in je mok dan in een glas.

thee mok

Kies jij een glas of een mok?

Een glas en een mok hebben beide voor- en nadelen. Het belangrijkste is natuurlijk wat jij het fijnste vindt drinken. Wil jij dat alle smaken goed uitkomen en wil jij je thee goed kunnen bekijken? Kies dan voor een theeglas. Vind jij het belangrijker dat je lekker thee kunt drinken en jezelf opwarmen aan je mok? Dan kun je beter kiezen voor een mok. Mijn voorkeur gaat uit naar een mok, omdat ik het heerlijk vind om mijn handen op te warmen aan de mok op koude dagen. Daarnaast vind ik een groot voordeel aan een mok dat er zo veel leuke varianten zijn met kleuren, teksten en plaatjes erop. Dit maakt mijn theemomentje nog leuker. Dit is ook een belangrijk element van de High Tea: de gekleurde theemokken en theepotten. Wist je dat je ook theeglazen kan laten bedrukken? Maak je eigen ontwerp en fleur jouw glas op.

Lees de voordelen en nadelen door en stel jezelf de vraag wat je het belangrijkste vindt. Daarnaast kun je ook afwegen wat jij al deed en vooral wat je fijn vindt. Het is tenslotte jouw theemomentje!

Geschreven op: 25 maart 2020
Marel
Redactie HighTea.nl
Als Content Manager werkt Marel aan redactionele teksten en blogs voor HighTea.nl