Appeltaart met banketbakkersroom

Het beste van twee werelden worden in dit recept samengevoegd: de frisheid van gekaramelliseerde appels en het romige van banketbakkersroom. Dit is een waanzinnig recept dat je echt een keer geprobeerd moet hebben. Op een regenachtige dag óf wanneer je gewoon zin hebt om lekker te bakken.

appeltaart met banketbakkersroom

Ingrediënten

Deeg

✓1 ei
✓100 gr suiker
✓100 gr boter
✓20 ml water
✓snuf zout
✓250 gr bloem
✓7 gram bakpoeder

Banketbakkersroom

✓500 ml melk
✓100 gr suiker
✓2 eieren
✓45 gram maïzena
✓1 vanillestokje

Topping

✓2 grote of 3 kleine appels
✓1 el suiker
✓1 el custard
✓1 tl kaneel

Zo maak je de appeltaart met banketbakkersroom

We beginnen met het deeg

  1. Pak een grote kom en doe het ei, de suiker, boter, water en snuf zout erin.
  2. Mix het goed door met een mixer met deeghaken.
  3. Voeg dan de meel en bakpoeder toe en mix nog even door.
  4. Bestuif dan je werkblad met wat meel en kneed het deeg goed door.
  5. Wikkel de deegbal in plastic en leg het in de koelkast.

Maak ondertussen banketbakkersroom

  1. Giet 450 ml melk in een pannetje. Snijd het merg uit het vanillestokje en voeg zowel het merg als het stokje toe aan de melk
  2. Breng de melk aan de kook.
  3. Doe de overige 50 ml melk in een kom en voeg hier de suiker en eierdooiers aan toe. Mix of klop het mengsel door elkaar.
  4. Voeg vervolgens de maïzena toe en klop nog even door.
  5. Als de melk kookt kun je het vanillestokje eruit halen.
  6. Roer het geheel goed door en schenk dan de helft van het melkmengsel in een kannetje.
  7. Zet de mixer aan en giet langzaam de warme melk bij het andere mengsel.
  8. Roer het geheel goed door en schenk daarna het mengsel terug in de pan (bij de rest van de melk)
  9. Pak een garde en blijf goed doorkloppen wanneer je het mengsel aan de kook brengt.
  10. Als het dik wordt, als een soort pudding, dan kun je het vuur uitzetten.
  11. Giet de banketbakkersroom in een kom en dek af met plastic (meteen erop).
  12. Laat het afkoelen op het aanrecht en zet de kom daarna in de koelkast.

Deeg blind bakken

  1. Pak het deeg er weer bij.
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  3. Bestrooi je werkblad met wat meel.
  4. Vet dan je taartvorm goed in met wat boter.
  5. Rol het deeg uit tot een dunne ronde lap en beleg de taartvorm ermee.
  6. Prik met een vork gaatjes in de onderkant van het deeg.
  7. Leg een vel bakpapier bovenop het deeg en strooi hier rijst overheen.
  8. Schuif de vorm voor 15 minuten in de oven.
  9. Na de 15 minuten kun je het bakpapier met rijst eraf halen en dan de vorm nog even terug de oven in doen totdat die mooi goudbruin is.
  10. Laat de taartbodem dan goed afkoelen.

De taart afmaken

  1. Snijd de appels in partjes en doe ze in een kom.
  2. Voeg de suiker, custard en kaneel toe en roer het goed door.
  3. Zet een koekenpan op het vuur en smelt hier een klontje boter in.
  4. Bak de appeltjes goudbruin en laat het mengsel een beetje karamelliseren.
  5. Schep de appeltjes op een plank zodat ze kunnen afkoelen.
  6. Pak dan de banketbakkersroom uit de koelkast en roer het geheel goed door.
  7. Als je een spuitzak hebt, dan kun je de banketbakkersroom mooi op de taartbodem spuiten, anders kun je het erin scheppen en verdelen met een lepel.
  8. Nu kun je de appeltjes mooi verdelen over de taart.

Nu kun je meteen aanvallen! Het is ook lekker als je de appeltaart met banketbakkersroom nog een paar uurtjes in de koelkast laat staan, want dan kan de banketbakkersroom nog wat meer opstijven en dan is die nóg lekkerder. Maar je hebt een hele taart, dus het kan ook geen kwaad om meteen een stukje te proeven. Geniet ervan!

Kun jij geen genoeg krijgen van al die recepten met banketbakkersroom? Ik ook niet! Probeer dan zeker ook eens deze heerlijke tartelettes met vers fruit.

appeltaart met banketbakkersroom

Geschreven op: 2 augustus 2021
Marel
Redactie HighTea.nl
Als blogger verzorgt Marel de content, blogs en fotografie voor HighTea.nl