Basisrecept donuts

Bereiding 2 uur, ongeveer 10 donuts.

Wie houdt er nou niet van een goede donut? Ze zijn op veel plekken te krijgen, maar het is ook erg leuk om zelf te maken. En laten we eerlijk zijn: vers gebakken zijn ze het allerlekkerste! Laat je niet afschrikken van de bereiding van 2 uur. Het is namelijk eigenlijk helemaal niet zoveel werk, maar het deeg moet lang rijzen. Zeker een aanrader om eens te maken. En het mooie is: je kunt variëren met de toppings, dus voor ieder wat wils.

donuts

Ingrediënten

✓ 250 gr bloem
✓ 5 gr zout
✓ 6 gr (gedroogde) gist
✓ 40 gr boter
✓ 30 gr suiker
✓ 1 ei
✓ 110 ml melk (lauwwarm)

Zo maak je de donuts

  1. Pak een kom en voeg daar alle ingrediënten in samen.
  2. Kneed het deeg door tot een bal.
  3. Kneed dan nog 10 minuten verder (op een plank)
  4. Als het een mooi soepel deeg is kun je het afdekken (met vershoudfolie) en het op een warme plek leggen.
  5. Laat het deeg een uur rijzen.
  6. Kneed het deeg daarna nog even kort en leg het dan op een (met bloem bestuift) werkblad.
  7. Rol het deeg uit tot ongeveer 1 cm dikte.
  8. Gebruik een uitsteker van 7 cm voor de donut en een uitsteker van 3 cm voor het gat van de donut.
  9. Steek de donuts uit en leg ze dan nog 30 minuten opzij (om te rijzen).
  10. Verwarm de (zonnenbloem)olie tot 180 graden in een gietijzeren pan of frituurpan.
  11. Frituur de donuts in 1 tot 2 minuten bruin per kant en draai ze dan om.
  12. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Vervolgens kun je kiezen voor een lekkere topping, dit kan gesmolten chocolade zijn, suiker, kaneelsuiker of glazuur. Maak het zo gek als je zelf wil! Het is ook leuk om met familie, vrienden of de kids gezellig donuts te versieren. Dan kun je ze daarna lekker zelf opeten. Wat ook erg lekker is: donuts met een dikke laag zelfgemaakte frosting erop!

donuts

Geschreven op: 30 september 2021
Marel
Redactie HighTea.nl
Als Content Manager werkt Marel aan redactionele teksten en blogs voor HighTea.nl