Heerlijke (chocolade) kruidnoten

Waarom eten we eigenlijk alleen kruidnoten rondom Sinterklaas? Deze kleine ronde baksels zijn eigenlijk té lekker om op andere momenten te vergeten. Maar omdat het nu toch november is, kon ik het niet laten om een kruidnoten recept uit de kast te trekken. Het is een onwijs leuk en makkelijk recept en het resultaat vond ik echt super. Veel lekkerder dan de kruidnoten uit de supermarkt. Dus: dit recept moét je proberen.

Chocolade kruidnoten

Pepernoten of kruidnoten. Noem ze zoals je wil. Officieel zijn het kruidnoten, maar ik betrap mezelf er ook vaak genoeg op dat ik ze toch weer pepernoten noem. Naturel zijn ze heerlijk; knapperig, zoet, kruidig en zoutig. De kruidnoot heeft het allemaal. Misschien waren ze nog wel het lekkerste toen ze net de oven uitkwamen. Stomend en warm, toen ze aan de binnenkant nog zacht waren. Maar daarna waren ze ook heerlijk. Ik maakte twee verschillende soorten: de naturel kruidnoten en met pure chocolade. Heerlijk! Ben je een fan van chocolade? Maak dan zeker je eigen chocolade kruidnoten.

Ingrediënten

✓ 250 gr bloem
✓ 125 gr bruine basterdsuiker
✓ 125 gr boter
✓ 2 el speculaaskruiden (kun je gewoon in de supermarkt kopen)
✓ 2 tl bakpoeder
✓  snuf zout
✓ scheutje melk

Voor de chocoladelaag:

✓ 1 reep chocolade (puur, melk of wit)
✓50 gr boter

Zo maak je de chocolade kruidnoten:

  1. Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom. Doe eerst een klein scheutje melk.
  2. Kneed het deeg door elkaar.
  3. Als het nog geen mooie bal wordt, kun je extra melk toevoegen tot het blijft plakken. (Doe dit in hele kleine scheutjes).
  4. Rol de deegbal in vershoudfolie en leg voor een half uurtje in de koelkast.
  5. Haal het deeg uit de koelkast en verwarm de oven voor op 180 graden.
  6. Pak de bakplaat of een ovenschotel en bedek deze met bakpapier.
  7. Rol kleine kruidnoten. Pas op: de kruidnoten gaan nog rijzen. Daar had ik even geen rekening mee gehouden en toen waren ze  best wel groot. Ook erg lekker, dus maak ze vooral zo groot als je zelf wil.
  8. Leg ze op de bakplaat en druk ze dan een klein beetje plat.
  9. Zet de kruidnoten voor 20 minuutjes in de oven, als ze bijna klaar zijn begin je ze te ruiken (heerlijk!)

Haal de kruidnoten uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster of snijplank. Proef er stiekem een paar, want warm zijn ze ook zo lekker. Als ze bijna afgekoeld zijn kun je beginnen aan de chocoladelaag: Zet een pan op met een klein beetje water erin. Breek de chocolade in blokjes en doe die samen met de boter in een pannetje of warmtebestendige kom. Als het water in de ene pan kookt, kun je de andere erboven hangen. Zorg dat het bovenste pannetje het water niet raakt. Blijf roeren terwijl de chocolade langzaam zacht wordt. Als de chocolade helemaal gesmolten is, kun je de kruidnoten er voorzichtig doorheen halen. Laat de chocolade kruidnoten opstijven in de koelkast.

Met dit recept heb je naturel kruidnoten en chocolade kruidnoten. De verdeling was ongeveer 50/50. Als je liever alleen naturel kruidnoten hebt, dan kun je de chocolade weglaten. Als je liever alleen maar chocolade kruidnoten hebt, dan kun je meer chocolade toevoegen. Je kunt natuurlijk ook melk of witte chocolade kruidnoten maken. Dit moet je dan wel ook in een apart pannetje doen.

Wil je nog meer maken (met de kids)? Versier dan ook jullie eigen chocoladeletters!

Chocolade kruidnoten

Geschreven op: 9 november 2020
Marel
Redactie HighTea.nl
Als blogger verzorgt Marel de content, blogs en fotografie voor HighTea.nl