Homemade Lemonade

De lente maanden komen eraan en dat betekent dat het weer tijd is voor ‘homemade lemonade’. De 3 varianten van homemade lemonade zijn easy om te maken en ook nog eens superlekker en een stuk gezonder dan de kant-en-klare limonade van de supermarkt.

Lemonade

Frisse citroenlimonade

Hoe maak je nou een lekkere citroenlimonade? Een citroenlimonade moet niet te zoet zijn, niet te zuur en ook zeker niet te waterig. Hieronder staat het perfecte recept stap voor stap voor een heerlijke lente dag.

Wat heb je nodig? (Dit is voor 1,5 liter)

 • Voor de basis heb je het sap nodig van 4-6 uitgeperste citroenen
 • 1 kopje suiker
 • 1 kopje water
 • 3-4 koppen ijskoud water dit kan plat water of prikwater zijn
 • IJsblokjes
 • Takjes munt en schijfjes citroen

Hoe bereid je het?

Doe het kopje water met het kopje suiker in een kleine pan. Verwarm de pan op laag vuur en roer af en toe door totdat de suiker volledig is opgenomen in het water. Als dat op het vuur staat, kan je ondertussen de citroenen persen totdat je een kopje vol met citroensap hebt. Schenk vervolgens als het suiker in het water is opgenomen het citroensap samen met het suikerwater in een mooie grote limonade kan en roer dit goed door elkaar. Voeg hier de 3-4 koppen koud (bruisend) water aan toe en laat dit een half uurtje in de koelkast. Doordat je het in de koelkast zet wordt het extra koud en trekt de smaak goed in het water. Na een half uur haal je de kan uit de koelkast en stop je de ijsklontjes met de takjes munt en schijfjes citroen in de kan en is jouw eigen homemade lemonade ready to drink!

Lemonade

Blauwe bessen limonade

Zin in een zoete limonade, dan is dit een goed recept voor jou! Voor deze limonade heb je maar drie ingrediënten nodig en het ziet er ook nog eens heerlijk uit.

Wat heb je nodig? (Dit is voor 1,5 liter siroop)

 • Het sap van 3 citroenen
 • 150 gram blauwe bessen
 • 3-4 kopjes water
 • 130 gram suiker

Hoe maak je het?

Doe de kopjes water samen met de suiker in een pan en zet dit op laag vuur. Zorg dat het suiker oplost in het water en roer dit even door, zorg dat het water niet gaat koken. Zodra de suiker bijna is opgelost kan je de blauwe bessen eraan toevoegen (zorg van tevoren dat je de blauwe bessen goed hebt gewassen) door de bessen mee te koken worden de bessen zacht. Als de bessen zacht zijn geworden, mag je de bessen pletten, dit kan door een stamper te gebruiken, maar ook door ze aan de zijkant van de pan te pletten. Wanneer je een mooie blauw/paarse substantie hebt mag je de pan van het vuur halen. Zeef vervolgens de substantie, zodat je alleen de blauwe bessen siroop overhoudt. Voeg hier het citroensap aan toe en laat de siroop afkoelen in een afgesloten fles.

Als de siroop is afgekoeld, giet je een klein beetje siroop in een limonade kan en vul je die op met water, dit kan bruisend water zijn, maar natuurlijk ook plat water. Voor de garnering kan je wat blauwe bessen in de kan stoppen met wat schijfjes citroen. Je kan hierdoor zelf bepalen hoe zoet je de limonade wilt hebben, als je de limonade zoet wilt hebben moet je er iets meer van de siroop in doen.

aardbei lemonade

Aardbei met munt limonade (Dit is voor 1,5 liter siroop)

Heb je zin in een frisse limonade, dan is deze perfect voor jou! Dat is namelijk de aardbei met muntlimonade.

Wat heb je nodig?

 • 900 gram aardbeien
 • 150 gram suiker
 • 300ml water
 • 1,5 citroen
 • 1 limoen
 • 1 handje munt
 • IJsblokjes

Bereiding

Spoel de aardbeien en snijd die in stukken, zet een handje aardbeien opzij want die gaan we later gebruiken voor de garnering. Stop vervolgens de overige aardbeien in een pannetje met 150 gram suiker, het sap van 1,5 citroen en 300 ml water. Laat dit 10 tot 15 minuten op zacht vuur inkoken. Laat het vervolgens afkoelen en zeef het sap dan in een fles. Druk de aardbeien plat, zodat je al het sap overhoudt.

Vul daarna de bodem van de limonade kan met de zelfgemaakte siroop en vul het aan met water, dit kan wederom weer plat of bruisend water zijn. Snijd daarna wat schijfjes limoen en stop die als garnering in de kan samen met dat handje aardbeien die we apart hadden gehouden en wat takjes munt. Laat dit vervolgens een half uurtje in de koelkast staan, zodat de munt in het water kan trekken en serveer dit vervolgens in een glas met ijsklontjes cheers!

Andere recepten

Vind jij dit soort recepten nou erg leuk om te maken, bekijk dan ook zeker hoe je 3x zelf lekkere ice tea kunt maken. Heerlijk voor op een warme dag of voor bij de high tea in plaats van thee.

Geschreven op: 16 februari 2024
Sidney
Redactie HighTea.nl
Als stagiaire schrijft Sidney onder andere blogs voor HighTea.nl