Koolhydraatarme brownie met bessen

Heb je zin om iets lekkers te bakken, maar net gestart met je koolhydraatarme dieet? Probeer dan deze heerlijke koolhydraatarme brownie en maak ze eventueel af met lekkere besjes of ander rood fruit. Combineer de heerlijke smaak van chocolade met het zoetzure van de besjes.

Koolhydraadarme brownie

De ingrediënten

Waarschijnlijk heb je al veel ingrediënten in huis, controleer dit eerst voordat je de ingrediënten koopt.

✓ 3 eieren
✓ 30 tot 40 gram cacaopoeder
✓150 gram ongezouten roomboter
✓100 gram monchou
✓snufje zout
✓1 theelepel bakpoeder
✓ ongeveer 5 eetlepels zoetstof
✓ 1 theelepel vanille-aroma
✓ optioneel: 2-3 eetlepels eiwitpoeder vanille
✓ optioneel: bakje besjes of rood fruit

Wil je echt zo min mogelijk koolhydraten? Laat het roodfruit dan achterwege. 

Maak je beslag

Zorg dat je alle spullen verzamelt, hebt afgewogen en de bakvorm hebt ingevet of er een bakpapiertje in gedaan hebt. Hoe dunner de brownie wordt, hoe minder vloeibaar de binnenkant is omdat deze beter gaart in de oven. Vind je het lekker als de brownie aan de binnenkant nog redelijk vloeibaar en klef is? Kies dan een wat kleinere bakvorm, zodat het beslag wat hoger komt. Zorg er voor dat je de boter en de monchou uit de koelkast haalt enige tijd voordat je gaat bakken. De boter en de monchou moeten namelijk zacht zijn. Je zou deze ook eventueel kort in een magnetronbestendig bakje kunnen verwarmen in de magnetron.

Verwarm de oven op 180 graden. Mix de boter, monchou en eieren tot een glad beslag. Heb je ervoor gekozen de eiwitpoeder erbij te doen? Voeg deze dan ook toe bij de boter, monchou en eieren. Voeg daarna de bakpoeder, zoetstof, zout en cacaopoeder toe en mix nog even goed door.

Tip van ons

Proef het beslag voordat je het in de oven doet. Aan de hand daarvan kan je na gaan of het beslag goed is, of dat het nog iets zoeter moet. Maak dan de keuze om er nog wat extra zoetstof en/of cacaopoeder toe te voegen. Zorg dat je beslag iets zoeter is, tijdens het bakken verliest de zoetstof namelijk wat zoetkracht.

Bakken maar!

Is je beslag helemaal klaar? Giet deze dan met een pannenlikker in de bakvorm. Zorg dat je bakvorm goed ingevet is, of dat er een bakpapiertje tussen zit. Zo komt de brownie er na het bakken gemakkelijk uit. Verdeel het beslag gelijkmatig in de bakvorm en bak deze 20-25 minuten af. Iedere oven is anders, controleer na 20 minuten met een satéprikker of het beslag goed gebakken is. Blijft er veel beslag plakken? Bak de brownie dan wat nog wat langer. Een beetje beslag aan de satéprikker is normaal.

Afkoelen

Laat de brownie minimaal 1 tot 2 uur afkoelen. Na het afkoelen kan je de besjes over de brownie strooien. Je zou de brownie in de koelkast kunnen zetten, het beslag zal dan iets dikker worden en beter aan elkaar blijven plakken. Snijd de koolhydraatarme brownie in kleine stukjes en smullen maar!

Benieuwd naar andere gezonde opties, bekijk dan eens het recept van de gezonde brownies!

Koolhydraatarme brownie

Geschreven op: 25 februari 2021
Jessica
Redactie HighTea.nl
Als afstudeer communicatie stagiair werkt Jessica onder andere aan het schrijven van blogs voor HighTea.nl.