Portugees hapje: Pastéis de Nata

Wil jij wat meer van de wereld proeven? Proef het dan gewoon thuis in je eigen keuken! Natuurlijk zou het helemaal leuk zijn als je in Portugal kon proeven van Pastéis de Nata, dus misschien moet je dat ook maar een keertje doen. Niet iedereen kan op vakantie deze zomer en je kunt ook zeker niet overal naar toe. Daarom besloten wij om lekkere hapjes uit leuke vakantielanden voor jou uit te proberen. Geniet daarom lekker van dit Portugese hapje!

Pasteis de Nata

Wat zijn Pastéis de Nata?

Pastéis is letterlijk vertaald taartjes en Nata is room. Het zijn dus Portugese roomtaartjes. Zoete taartjes die bestaan uit een bladerdeegbakje en een vulling van kaneel- en citroenroom. Dit is een hele bijzondere en lekkere combinatie. In Portugal kun je de taartjes in bijna elke bakker wel vinden. Dus als je er een keer naartoe gaat, wat aan te raden is, dan moet je deze taartjes echt proeven. Maar nu eerst zelf aan de slag!

Ingrediënten

Voor 18 stuks:

✓10 velletjes bladerdeeg
✓ 30 gr bloem
✓150 ml water
✓ 300 ml volle melk
✓240 gr kristalsuiker
✓7 gr vanillesuiker
✓ 6 eidooiers
✓ 1 kaneelstokje
✓schil van een halve citroen
✓ Nodig: muffinvormpjes

Zo maak je de Pastéis de Nata

  1. Pak een grote kom en doe hierin 30 gram bloem en 50 ml melk.
  2. Klop met de garde tot een glad mengsel.
  3. Voeg in een pannetje het water, suiker, kaneelstokje en citroenschil (in kleine plakjes) samen.
  4. Roer het door elkaar heen en zet daarna het vuur aan.
  5. Laat het mengsel met rust totdat het kookt.
  6. Ontstaat er een stroopachtige substantie? Dan kun je het kaneelstokje en de citroenschilletjes eruit halen. Zet het vuur uit.
  7. Doe dan de overgebleven melk in een pannetje en warm het op.
  8. Kookt de melk bijna? Haal dan van het vuur en giet de warme melk bij het bloem-melk mengsel. Roer rustig door elkaar.
  9. Giet het siroop mengsel in een dun straaltje erbij en blijf ondertussen goed roeren.
  10. Voeg nu ook de vanillesuiker toe en blijf dan een tijdje door roeren zodat het mengsel een beetje afkoelt.
  11.  Is het een beetje afgekoeld? Dan kun je de eierdooiers toevoegen. Roer weer goed door en dek daarna af met folie.

Pak nu het bladerdeeg erbij voor de koekbakjes.

  1. Verwarm de oven voor op 250 graden en zet de bakplaat hoog in de oven.
  2. Pak de muffinvorm erbij en vet in het boter of olie.
  3. Snijd de bladerdeeg velletjes zodat ze passen in de vormpjes.
  4. Druk ze in de muffinvorm en zorg dat ze goed aansluiten.
  5. Prik met een vork gaatjes in de bodem.
  6. Doe dan de vulling erin (half tot driekwart vol).
  7. Schuif ze dan voor 15 minuten in de oven.

Houd de Pastéis de Nata goed in de gaten, want ze kunnen op het einde opeens snel gaan. Denk je dat ze nog wat langer nodig hebben? Wacht dan nog even. Elke oven is namelijk anders. Haal de taartjes eruit als jij denkt dat ze klaar zijn en laat ze afkoelen in de muffinvorm. Als ze een beetje afgekoeld zijn kun je ze verder laten afkoelen op een rooster. Strooi er dan nog wat kaneel en poedersuiker overheen. Heb je bladerdeeg en vulling over? Maak er dan gewoon nog een paar!

Wil je nog meer hapjes uitproberen? Kies dan uit deze 13 lekkere High Tea hapjes.

Pasteis da Nata Portugees hapje

Geschreven op: 22 juni 2021
Marel
Redactie HighTea.nl
Als Content Manager werkt Marel aan redactionele teksten en blogs voor HighTea.nl