Rood fruit meringue cupcakes

Er zijn een heleboel verschillende cupcakes: vanille, chocolade, maar ook rood fruit meringue cupcakes. Lees gauw verder, want wij leggen jou stap voor stap uit hoe je deze lekkere cupcakes maakt!

Rood fruit meringue

Benodigdheden cupcakes

Dit recept is geschreven voor 12 heerlijke cupcakes. Om je een overzichtelijk beeld te geven van de verschillende ingrediënten, hebben wij deze opgedeeld. Zo kun je beter zien wat je allemaal nodig hebt en waarvoor het dient. Voor de cupcakes heb je de onderstaande ingrediënten nodig:

✓ 170 gram ongezouten roomboter
✓ 170 gram poedersuiker
✓ 170 gram zelfrijzend bakmeel
✓ 3 eieren
✓ 1 theelepel vanille extract

Fruitvulling

Om je een beeld te geven welke vruchten je kunt gebruiken, hebben wij deze opgesomd. Je kunt natuurlijk alle vruchten toevoegen die je lekker vindt!

✓ Bramen
✓ Aardbeien
✓ Rode bessen
✓ Frambozen
✓ Blauwe bessen
✓ Zwarte bessen
✓ 1 eetlepel verse citroensap
✓ 6 eetlepels poedersuiker

Gebruik zoveel fruit als je zelf lekker vindt!

Meringues

Meringues kun je heel makkelijk zelf maken. De benodigdheden hiervoor, zijn:

✓ 3 eiwitten
✓ Snufje zout
✓ 100 gram fijne suiker
✓ 90 gram poedersuiker

Goed om te weten: de baktijd van de meringues is ongeveer 60 minuten. Ook moet je deze daarna 120 minuten laten rusten in de oven, zodat de meringues lekker crunchy worden.

Topping

Om de cupcakes nóg lekkerder te maken, is een topping natuurlijk onmisbaar. Voor de topping kun je ook rood fruit gebruiken. Daarnaast kun je ook nog opgeklopte room gebruiken om de cupcake te versieren, samen met een verkruimelde meringue.

Mixen maar!

Je kunt het best beginnen met het de vulling: het rode fruit. Mix jouw lievelingsvruchten in de keukenblender samen met de suiker en citroensap totdat het een glad mengsel is. Daarna kun je dit apart zetten en nemen we je mee naar stap 2 van dit recept.

Cupcakes bakken

Stap 2 is het bakken van de cupcakes. Verwarm eerst de oven voor op 170 graden. Als je dat hebt gedaan, kun je beginnen met het mixen van de boter en poedersuiker. Zorg ervoor dat je de mixer op middelhoge snelheid hebt staan. De boter en poedersuiker zijn goed gemixt als je een lichte en luchtige massa ziet ontstaan.

Voeg nu één voor één de eieren toe aan de boter- en poedersuikermix. Mix het beslag daarna goed door met de mixer op middelhoge snelheid. Als je alle eieren hebt toegevoegd, voeg je beetje bij beetje het zelfrijzend bakmeel toe. Mix de bakmeel goed door het mengsel. Ook hier mix je het mengsel met de mixer op middelhoge snelheid.

Hierna vul je de bakvormpjes tot ⅓ met het beslag, zodat je daarna een opening kunt maken met een houten prikker voor de vulling. Twee theelepels vulling per cupcake is voldoende. Daarna vul je de cupcake tot ⅔ met het beslag en kun je de deze in de oven bakken voor ongeveer 20 tot 25 minuten op 170 graden.

Vergeet de meringues niet

Allereerst verwarm je de oven voor op 100 graden en bekleed je de bakplaat met bakpapier. Daarna doe je de 3 eiwitten met het snufje zout in een kom en klop je deze op. Voeg hierna de fijne suiker geleidelijk toe en klop dit tot de suiker is opgelost en tot het eiwit stijf is. Om zeker te weten dat de meringues goed zijn, kun je de kom ondersteboven houden. Als deze er niet uit vallen, is het gelukt!

Meng dan de poedersuiker voorzichtig door de meringue met behulp van een spatel. Vorm tot slot met een lepel of spuitzak toefjes meringue op de bakplaat en laat ongeveer 2 cm tussen elk hoopje meringue. Laat deze ongeveer 2 uur drogen in de oven. Als de meringues klaar zijn, zet de oven uit, maar laat deze dicht. Zo krijgen de meringues een knapperig laagje aan de bovenkant. Heb je toch zin om de cupcakes meteen te eten met de meringues? Dan kun je dat ook doen! Let wel op, want de meringues zijn nog erg heet.

Decoratie

Tot slot: decoratie voor de rood fruit meringue cupcakes! Klop de slagroom met een mixer en smeer daarna met een mes of spatel een dot slagroom. Als je liever een spuitzak hebt, kan dat ook, maar let wel op dat je de slagroom wat langer klopt. Zit de slagroom op de juiste plaats? Dan kun je de rode vruchten en de mini meringues toevoegen. Bon appetit!

Nog meer cupcakes uitproberen? Proef dan zeker onze chocolade cupcakes!

Meringue cupcakes rood fruit

Geschreven op: 4 maart 2021
Manisha
Redactie HighTea.nl
Als afstudeerstagiaire werkt Manisha onder andere aan het schrijven van blogs voor HighTea.nl