5x Thee combineren met hapjes

Als je aan een High Tea denkt, dan denk je aan zoete hapjes, hartige hapjes en thee. Maar denk jij ook aan het combineren van thee en hapjes? Vaak drink je naast de hapjes thee, maar je staat er niet bij stil of die twee écht bij elkaar passen. Net als het combineren van wijn en spijs, kun je ook thee en spijs combineren. Til jij die High Tea naar een hoger level? Lees dan snel onze tips en combinaties!

thee hapjes combineren

Zwarte thee

Er zijn veel verschillende soorten zwarte thee, maar de basis ervan is bij alle soorten zwarte thee hetzelfde. Zwarte thee is gemaakt van bladeren van de theeplant (Camellia Sinensis) en heeft een zwaardere oxidatie dan andere theesoorten. Hierdoor heeft zwarte thee een volle, sterke smaak. In de meeste gevallen heeft zwarte thee een zoet smaakje, waardoor het ook goed aansluit bij zoet eten. Zwarte thee kun je het beste combineren met zoete broodjes en deeghapjes. Deze thee wordt bijvoorbeeld vaak bij het ontbijt gedronken met croissantjes, chocoladebroodjes, cinnamon rolls en meer van deze zoetige pastries.

Groene thee

Groene thee wordt ook gemaakt van de theeplant. Bij de productie van groene thee is er sprake van minimale oxidatie. Groene thee wordt zorgvuldig gedroogd, waardoor er een milde en subtiele smaak ontstaat. Hierdoor sluit groene thee aan bij hapjes die ook subtiel zijn qua smaak. Denk hierbij aan verse salades of aan vis en zeevruchten. Als je dit wil vertalen naar High Tea hapjes kun je bijvoorbeeld sandwiches met komkommer, zalm of tonijn maken.

Rooibos thee

Rooibos thee wordt gemaakt van een plant die oorspronkelijk uit Zuid-Afrika komt. Deze plant heet Aspalathus Linearis en wordt ook wel de ‘fynbos’ plant genoemd. Tegenwoordig worden de bladeren van deze plant gekweekt, omdat rooibos thee erg populair is. Rooibos thee heeft een eigen smaak met zoete, houtachtige, aardse tonen. Bij deze smaken sluit de zoetzure smaak van fruit erg goed aan. Denk bijvoorbeeld aan gebakjes met fruit zoals een appelbeignet, een kersenvlaai, vruchtentaart, appeltaart of een rabarbergebakje.

Witte thee

De witte theeblaadjes worden al geplukt voordat de knoppen in de lente open zijn. De blaadjes hebben nog kleine witte haartjes waardoor er een witte gloed over de bladeren hangt. Dit is dan ook de reden van de benaming van witte thee. Witte thee heeft een hele subtiele smaak, nog lichter dan de groene thee en heeft ook iets zoets. Hierdoor gaat witte thee erg goed samen met zoete desserts zoals taartjes en ijs. Als afsluiter is witte thee een goed idee, omdat de thee cafeïnearm is.

Oolong thee

Oolong thee is een traditionele Chinese theesoort die soms ook gewoon ‘’Chinese thee’’ wordt genoemd. Deze theesoort ligt tussen groene en zwarte thee in. Waar groene thee minimaal geoxideerd is en zwarte thee volledig is geoxideerd heeft Oolong thee precies het midden maatje. De gefermenteerde theeblaadjes zijn groen-bruin van kleur en geven de thee een fruitige smaak en een lichte oranje-bruine kleur. Hapjes die hier goed bij aansluiten zijn hartige hapjes gemaakt van deeg zoals pasta of bladerdeeg. Oolong thee past dus erg goed bij een hoofdgerecht met pasta of bij de hartige gang van de High Tea.

Combinaties maken

Met deze tips kun je waarschijnlijk een paar mooie gangen op tafel zetten. Ga jij voor een High Tea? Dan heb je vaak een zoete gang, hierbij kun je kiezen voor zwarte thee, rooibos thee en witte thee. Vervolgens komen er vaak scones. Eet je scones met clotted cream? Ga dan voor de zwarte thee. Neem je er ook jam of lemon curd bij? Dan smaakt een kopje rooibos thee hier erg goed bij. Bij de hartige gang kun je het beste kiezen voor groene of Oolong thee. Natuurlijk kun je ook meerdere soorten thee serveren bij een gang, zodat je de groene thee met je zalm sandwich kunt drinken en je witte thee met een bladerdeeg hapje. Nog meer weten over thee? Lees dan meer over het verschil tussen theesoorten of over hoe je zelf een theeproeverij organiseert.

thee hapjes combineren

Geschreven op: 11 maart 2022
Marel
Redactie HighTea.nl
Als Content Manager schrijft Marel blogs, recepten en redactionele teksten voor HighTea.nl