8x originele ideeën voor het hergebruiken van je theezakjes

Het zal misschien niet als een verrassing komen, maar wij zijn dol op een lekkere kop thee. Heerlijk in de winter met een kruidige thee op de bank of in de zomer genieten van fruitige smaken. Na het drinken van een heerlijk kopje blijft er een theezakje over dat je bij het gft-afval kunt weggooien. Maar er zijn nog veel meer verrassende ideeën die je kunt doen met je oude theezakje. Daarom hebben wij deze voor je op een rijtje gezet en laten we je graag kennismaken met de meest originele ideeën voor het hergebruiken van je theezakjes!

Theezakjes hergebruiken

Voordat we overgaan naar minder voor de hand liggende ideeën vinden wij het belangrijk om te recyclen. Je kunt je theefilterzakje namelijk meerdere keren gebruiken. Het is echter wel belangrijk dat je het zakje koel bewaard in een schoon en afgesloten bakje. Zo behoudt de thee dezelfde smaak. Je dient het theezakje binnen een aantal uur opnieuw te gebruiken, anders zullen er te veel bacteriën op komen. Houd hier dus rekening mee als je een zakje meerdere keren wilt gebruiken.

Oogmasker tegen vermoeidheid

Je kunt je gebruikte theezakje perfect gebruiken als je last hebt van een vermoeide blik. Leg het afgekoelde en vochtige theezakje onder je ogen en de thee zal je huid kalmeren en voeden. Weg wallen en hallo een stralende blik!

Werking tegen muggenbeten en een verbrande huid

De kalmerende werking van thee kan worden gebruikt om de jeuk van een muggenbeet te verzachten of de pijn bij een verbrande huid te verlichten. Leg een oud en gekoeld theezakje op de verbrande plek en laat het koelen. Heb je last van een jeukende huid omdat je gestoken bent door een mug? Leg het gebruikte theezakje erop en laat de thee zijn werk doen. Zeg maar dag tegen de vervelende jeuk.

Weg met vieze geurtjes

Gebruikte theezakjes zijn de oplossing als je nare geuren in huis wilt bestrijden. Pak wat gedroogde theezakjes en leg deze bijvoorbeeld in je koelkast, prullenbak of kast. Laat de theezakjes de vieze geuren absorberen en geniet van frisheid in huis.

Tip van ons: Je kunt je gebruikte theezakjes ook gebruiken voor schoenen die stinken. Leg de gedroogde theezakjes in de schoenen, dan zullen ze het vocht en de geur absorberen. Na 24 uur is de vieze geur weg en kun je genieten van heerlijk ruikende schoenen.

Knoflook geur aan je vingers

Knoflook is een echte smaakmaker bij veel gerechten en onmisbaar in de keuken. Het enige nadeel is dat de geur van knoflook vaak lang aan je handen blijft hangen. Gelukkig is hier een oplossing voor: knip een theezakje open en was je handen met de thee. Je zult geen last meer hebben van de vervelende geur!

Je huis muisvrij

Wij zijn dol op thee, maar dat geldt niet voor iedereen. Als je op zoek bent naar een diervriendelijke manier om muizen te verjagen, kunnen je gebruikte theefilterzakjes van pas komen. Leg deze op alle plekken waar de muizen vandaan komen en ze zullen een deurtje verder lopen. Muizen houden namelijk niet van deze geur. Muntthee en zwarte thee werken het meest effectief, dus doe er je voordeel mee.

Voeding voor de bodem

We schreven eerder al dat thee bij het gft-afval weggegooid mag worden, maar eigenlijk is dit zonde. Het zit namelijk boordevol voedingsstoffen en is daarom perfect als natuurlijke mest voor de tuin. Je bloemen en planten zullen blij worden van de hoeveelheid tannine die thee bevat. Knip wel even het zakje open voordat je de theeblaadjes als mest gebruikt.

Bouillon maken

Het zal misschien niet meteen bij je opkomen, maar je gebruikte theezakje is perfect als smaakmaker voor je vegetarische bouillon. Doordat het zakje al eens gebruikt is, is de smaak niet meer zo sterk, maar het geeft wel een leuke twist aan bijvoorbeeld je pasta, rijst of havermout. Kook je gebruikte theezakje mee en experimenteer met verschillende smaken.

Heb je de smaak te pakken?

Thee is ontzettend veelzijdig en kan op heel uiteenlopende manieren worden gebruikt, van schoonheidsproducten tot voeding voor bloemen en planten. Het gebruik van oude theefilterzakjes is erg duurzaam en milieuvriendelijk en daarom een win-win situatie. Wil je meer leren over thee en de bijzondere eigenschappen? Verdiep je in hoe thee gemaakt wordt of welke thee het beste is voor je gezondheid en schenk nog een kopje in!

Geschreven op: 23 mei 2024
Mayra
Redactie HighTea.nl
Als Content Marketeer schrijft Mayra onder andere blogs voor HighTea.nl