Hoe wordt thee gemaakt?

Een heerlijke High Tea is niet compleet zonder een smaakvolle selectie van theeën. Maar heb je je ooit afgevraagd hoe thee wordt gemaakt? Het proces van thee maken is een kunst die al eeuwenlang wordt beoefend. In deze blog nemen we je mee op een reis door de fascinerende wereld van thee, van het plukken van de theebladeren tot het zetten van jouw perfecte kopje thee.

Thee

De oorsprong van thee

Voordat we uitleggen hoe thee wordt gemaakt, beginnen we met een stukje geschiedenis.  Thee heeft een rijke geschiedenis die maar liefst duizenden jaren teruggaat. De oorsprong van thee ligt in China, waar volgens de legende de keizer Shen Nong in 2737 voor Christus per ongeluk thee ontdekte toen theeblaadjes door de wind in zijn kopje gekookt water vielen (hij vond het hygiënischer om het water eerst te koken voordat hij het dronk). De keizer nam een slok en hij proefde wat nu miljarden mensen over de wereld dagelijks proeven. Eigenlijk is de uitvinding van thee dus puur toeval. Thee verspreidde zich geleidelijk over de hele wereld en werd al snel een gewaardeerde drank in verschillende culturen.

De teelt en het plukken van thee

Thee wordt geteeld in speciale theeplantages, voornamelijk in landen met een warm en vochtig klimaat. De bekendste theeplant is de Camellia Sinensis. Deze plant groeit in Azië en Afrika en wordt tegenwoordig zelfs op Nederlandse bodem geteeld. De kunst van het plukken van theebladeren vergt precisie. De bovenste twee bladeren en de knop van de theeplant worden met de hand geplukt. Dit delicate proces wordt vaak door ervaren theeplukkers uitgevoerd, omdat het de kwaliteit van de thee beïnvloedt. Als de blaadjes geplukt zijn, gaan ze door naar de fabriek.

De verwerking van thee

Na het plukken worden de theebladeren verwerkt om hun unieke smaakprofiel te ontwikkelen. Als de theeblaadjes met de hand zijn geplukt, worden ze in fabrieken gedroogd en “verflenst”. Dit betekent dat de blaadjes snel verwelken (oxideren). Hierna worden ze verhit om het oxideren te stoppen.

Volgens de traditionele methode worden de gedroogde blaadjes dan gebroken door te rollen, maar nu gebruiken steeds meer boeren machines voor dit proces. Sommige theeproducenten slaan deze stap zelfs helemaal over. Ze drogen de theeblaadjes direct en sorteren ze op grootte door ze te zeven.

De grootte van de theeblaadjes bepaalt uiteindelijk het soort thee dat wordt verkregen. Kleine blaadjes worden gebruikt voor de bekende theezakjes, terwijl grote blaadjes worden verkocht als losse thee.

Het verpakken en de distributie van thee

Nadat de thee is verwerkt, worden de theeblaadjes verpakt in luchtdichte containers om hun versheid te behouden. Vervolgens worden ze gedistribueerd naar verschillende winkels en theehuizen, waar ze wachten om gezet te worden in jouw favoriete kopje thee. Dus, de volgende keer dat je geniet van een heerlijke kop thee of een uitgebreide High Tea, weet je dat er veel meer schuilt achter dat eenvoudige theezakje.

Ontdek meer over thee

Ben jij een echte theeliefhebber en ontdek je graag meer over deze heerlijke drank? Bekijk dan ook zeker hoe je zelf lente thee kan maken of hoe je kunt bakken en koken met thee. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Kopje Thee

Geschreven op: 27 juli 2023
Anne
Redactie hightea.nl
Als Content Medewerker werkt Anne onder andere aan het schrijven van blogs voor HighTea.nl