Wat is Fika?

Fika, een erg bekend begrip in Zweden. Fika heeft wel een paar overeenkomsten met de High Tea, maar verschil is er zeker. Dit Fika-momentje wordt erg serieus genomen, een groot deel van de bevolking maakt er zelfs elke dag tijd voor vrij. Benieuwd wat Fika precies is? Lees dan snel verder

Fika

Afternoon Tea

Vroeger, lang geleden, toen de Afternoon Tea ontstond in Engeland was dit een traditie waar dagelijks van werd genoten. Een Engelse hertogin kreeg aan het einde van de dag erg veel trek en genoot dan (typisch Engels) van een kopje thee. Hier kwamen steeds meer hapjes bij en uiteindelijk ontstond de Afternoon Tea. Dit was een bezigheid in de afternoon die dagelijks terugkwam. De Zweedse bevolking heeft vandaag de dag een soortgelijke traditie, maar dan net anders.

Fika

Maar Fika is toch eigenlijk gewoon een koffiebreak? Dat hoef je niet te zeggen tegen de Zweedse bevolking, want voor hen is het zoveel meer dan dat. Het wordt omschreven als een momentje voor jezelf. Het idee is dat je alles neerlegt waar je mee bezig bent. Tussen 3 en 4 uur ‘s middags doe je een Fika, samen met vrienden, collega’s of alleen. Haal (of maak) een kopje koffie en kies hierbij een lekkernij uit. De populairste zoetigheid hierbij is natuurlijk de kanelbulle, een Zweeds kaneelbroodje. Maar uiteraard kun je hier ook wat anders lekkers bij eten (of drinken). De hele beleving draait meer om het bewust neerleggen van je werk of een andere bezigheid, zodat je even rust kan nemen en kunt genieten van je koffie met wat lekkers.

Meer dan een koffiebreak

De benaming Fika zou gebaseerd zijn op ‘’kaffi’ wat koffie betekent. Het is ontstaan in de 18e eeuw en later werden de bijpassende lekkernijen minstens zo belangrijk als de koffie. De break wordt zelfs zo serieus genomen, dat veel werknemers (wettelijk) recht hebben op hun Fika-pauze. Dit komt deels ook omdat het nemen van een pauze juist kan zorgen voor een betere productiviteit.

Fika ervaring

Tijdens mijn reis door Zweden heb ik zelf ook een Fika gedaan. Er zijn genoeg bakkerijen en koffietentjes waar je een kanelbulle kunt krijgen. Ben je in een dunbevolkt stukje Zweden? Dan kun je meestal zelfs bij mini supermarkten verse kanelbulle of andere zoete broodjes krijgen. Nu hoef je alleen nog maar koffie te scoren of zelf te zetten en je hebt een Fika. Neem even rustig de tijd om te genieten van je break en dan snap je waarom de Zweedse bevolking dit dagelijks doet. Je hebt gelijk weer energie om je dag voort te zetten! Daarnaast is het voor mij nooit een straf om te proeven van verse zoete broodjes.

Fika

Geschreven op: 30 augustus 2022
Marel
Redactie HighTea.nl
Als Content Manager werkt Marel aan redactionele teksten en blogs voor HighTea.nl