Echte clotted cream maken

Bij een echte Engelse High Tea kunnen de scones met clotted cream en jam natuurlijk niet ontbreken. Er zijn veel verschillende variaties op clotted cream, maar de échte clotted cream is toch wel het lekkerste. De variaties zijn ontstaan omdat echte clotted cream een dag duurt om te maken. Gelukkig is het vooral wachttijd; die het echt waard is.

clotted cream

Je kunt clotted cream vaak in de supermarkt kopen. Of je kunt een van de snelle recepten met mascarpone uitproberen. Maar laten we even eerlijk zijn: de echte clotted cream is het allerlekkerste. Het enige nadeel is dat de clotted cream een halve dag in de oven moet en een halve dag in de koelkast. Maar dit is prima te doen als je bijvoorbeeld een dagje thuiswerkt of niet per se de deur uit moet.

Nodig:

✓250 ml slagroom
✓Kleine ovenschaal
✓Geduld

Dat is het enige wat je nodig hebt om deze heerlijke clotted cream te maken.

Zo maak je échte clotted cream

  1. Verwarm de oven voor op 75 graden.
  2. Pak de ovenschaal en giet de slagroom erin.
  3. Zet de ovenschaal voor 12 uur in de oven.
  4. Laat de ovenschaal afkoelen tot kamertemperatuur.
  5. Dek de ovenschaal af en laat 12 uur in de koelkast staan (langer kan ook).
  6. Haal de ovenschaal uit de koelkast en probeer de roomkorst zachtjes los te trekken.
  7. Helemaal onderop ligt nog wat vloeibaar room, dat kun je afgieten (nog te gebruiken als kookroom).
  8. De dikke room die onder de roomkorst zit is de clotted cream. De clotted cream kun je van de korst afschrapen of je kunt de korst er doorheen roeren als je dat lekker vindt (beetje knapperig).
  9. Doe de clotted cream in een schaaltje of in een bakje.

Serveer de clotted cream met warme scones en eventueel jam of lemon curd. Zo kun je het basisrecept voor scones   erbij maken of je kunt gaan voor heerlijke chocolade scones. Deze clotted cream maakt jouw High Tea helemaal compleet. Het smelt op je tong, heerlijk!

clotted cream

Geschreven op: 22 februari 2021
Marel
Redactie HighTea.nl
Als Content Manager werkt Marel aan redactionele teksten en blogs voor HighTea.nl