5-6 scones, 40 minuten.
Bij de echte Engelse High Tea horen natuurlijk ook scones. Ook al ben ik gek op naturel scones, is het soms ook leuk om andere varianten te proberen. Daarom ging ik aan de slag met chocolade scones. Spoiler Alert: ze stelden mij zeker niet teleur.
Bij de Engelse Afternoon Tea zijn scones zo belangrijk omdat ze de overstap maken van hartig naar zoet. Je begint officieel onderaan de etagere met sandwiches en eventueel andere hartige hapjes. Vervolgens ga je naar de middelste laag, waar je scones met clotted cream en jam eet. Je sluit af met de bovenste laag, waar je ze taartjes en andere zoete hapjes eet. Maar er is nog een reden waarom scones zo belangrijk zijn bij een High Tea: simpelweg omdat ze heerlijk zijn!
✓230 gr zelfrijzend bakmeel
✓30 gr suiker
✓40 gr boter
✓110 ml melk (+ beetje extra)
✓snuf zout
✓75 gr pure chocolade
Begin je ze te ruiken? Dan zijn ze bijna klaar. Ze moeten een beetje bruin zijn. Je kunt ze uit de oven halen en meteen serveren, warm zijn ze het allerlekkerste. Serveer ze op een bord met clotted cream (en optioneel ook jam). Als je genoeg tijd hebt kun je échte clotted cream maken. Heb jij niet zo veel tijd? Dan kun je ook gewoon slagroom opslaan of je kunt kiezen voor een iets gezondere variant: Griekse yoghurt of kwark met een klein beetje (vanille)suiker erdoor. Welke variant van clotted cream je ook maakt, het smaakt hier allemaal onwijs lekker erbij.
Update: Ik had de eerste keer dat de chocolade scones maakte het deeg uitgerold tot ongeveer 1,5 cm dikte. De scones waren niet mooi gerezen, waardoor ze vrij plat waren (zie de linker foto). Overigens waren ze wel erg lekker. Toch heb ik scones later nogmaals gemaakt, dit keer heb ik het deeg uitgerold tot ongeveer 4 cm. Kijk eens hoe mooi ze gerezen zijn (zie rechter foto)! De scones waren ook wat lekkerder de tweede keer. Aan de buitenkant waren ze knapperig en aan de binnenkant zacht en warm. Probeer de scones dus wat dikker uit te rollen; 3 of 4 cm moet voldoende zijn.
Meer scones proeven? Probeer dan ook eens het basisrecept voor scones of deze heerlijke vegan scones!