Hapje uit Tsjechië: Trdelnik

Als je ooit in Praag bent geweest, dan is er een grote kans dat je een Trdelnik hebt geproefd. Het is een super lekker hapje wat bijna op elke hoek van de straat te koop is. Eigenlijk komt dit hapje uit Hongarije, maar het is vooral erg populair in Praag. Toen ik in Praag was, heb ik ook de Trdelnik gegeten. Het is een soort deeg met kaneelsuiker eromheen en met ijs of chocolade aan de binnenkant, heerlijk. Daarom vond ik het zeker nodig om het recept met jullie te delen in deze ‘op vakantie naar’ blogs.

Trdelnik

Ingrediënten

✓250 ml melk
✓ 80 gr boter
✓30 gr suiker
✓500 gr bloem
✓3 eieren
✓1 pakje droge gist
✓ extra suiker als topping
✓ kaneel als topping
✓ijs

Zo maak je een Trdelnik

  1. Smelt de boter in een pannetje.
  2. Voeg de helft van de melk toe en verwarm het geheel.
  3. Zet het vuur uit en voeg dan de gist toe.
  4. Laat dit mengsel een kwartiertje afkoelen.
  5. Voeg dan de suiker en de rest van de melk toe en zeef de bloem er ook doorheen.
  6. Voeg dan ook 2 eieren toe.
  7. Roer het geheel goed door en maak er dan een deegbal van.
  8. Laat het deeg 45 minuten rusten op kamertemperatuur.
  9. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden óf steek de bbq aan en warm op tot 180 graden.
  10. Bestuif je werkblad met bloem en rol het deeg uit tot ongeveer 3 cm dik.
  11. Snijd dan repen van ongeveer 2 cm breed.
  12. Heb je een spit voor op de bbq? Dan kun je die gebruiken. Anders kun je een leeg blikje (bier of frisdrank) gebruiken. Eerst even invetten en daarna het deeg eromheen rollen.
  13. Klop één ei los en bestrijk het deeg ermee.
  14. Schuif de Trdelnik dan voor 10 munten in de oven of bbq.
  15. Maak ondertussen een mengsel van suiker en kaneel en haal de Trdelnik er doorheen als die klaar is.

Nu kun je de Trdelnik nog vullen met ijs. Dit kun je erin scheppen of met een spuitzak er mooi inspuiten. Eventueel kun je hier nog een extra topping bij doen zoals chocola of noten. Dan is de Trdelnik klaar en dat betekent dat je meteen kunt aanvallen. Warm is die namelijk het allerlekkerste!

Nog meer hapjes uit andere landen proberen? Maak dan ook eens Marillenknödels of Pastéis de Nata.

Trdelnik

Praag

Geschreven op: 6 juli 2021
Marel
Redactie HighTea.nl
Als Content Manager werkt Marel aan redactionele teksten en blogs voor HighTea.nl