Oranje Koningsdag tompouce

Het is weer (bijna) zover. Koningsdag: de dag waarop ons hele landje oranje kleurt! Helemaal oranje gekleed en met vlaggetjes op onze wangen trekken we de straat op. Het enige wat dan nog ontbreekt is natuurlijk een oranje baksel. En wat is er Hollandser dan een echte oranje tompouce met Koningsdag? In plaats van uren in de rij staan kun je beter zelf een oranje tompouce in elkaar draaien. Het mooie is dat dit zelfs de dag van tevoren al gemaakt dan worden. Even bewaren in de koelkast en jij bent klaar voor Koningsdag.

oranje koningsdag tompouce

Ingrediënten

Banketbakkersroom

✓ 500 ml melk
✓ 90 gram kristalsuiker
✓ 2 zakjes vanillesuiker
✓ 2 eieren
✓ 45 gram maïzena

Deeg

✓10 plakjes diepvries (roomboter) bladerdeeg

Oranje glazuur

✓ 200 gr poedersuiker
✓ 3 el water
✓2 druppels oranje kleurstof

Zo maak je de oranje tompouce

  1. Begin met de banketbakkersroom.
  2. Giet 450 ml melk in een pannetje en breng aan de kook.
  3. Kookt de melk? Zet het vuur dan uit en laat de melk een beetje afkoelen.
  4. Pak een grote kom en voeg hierin 50 ml (koude) melk, suiker en 2 eidooiers samen.
  5. Klop met een garde tot een mooi geheel.
  6. Voeg dan de maïzena toe en klop dat er ook goed doorheen.
  7. Doe dan de helft van de warme melk er langzaam bij terwijl je door blijft roeren.
  8. Giet het mengsel bij de rest van de melk in het pannetje.
  9. Breng aan de kook en blijf constant doorkloppen tot er een dikke substantie ontstaat.
  10. Haal de pan van het vuur en giet het mengsel in een kom. Doe hier plasticfolie overheen.
  11. Zorg dat de folie direct op het mengsel ligt, zodat er geen vellen op komen.
  12. Zet de kom opzij totdat de banketbakkersroom een beetje is afgekoeld, plaats de kom dan in de koelkast om volledig af te koelen.
  13. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  14. Haal de plakjes bladerdeeg uit de vriezer en leg ze uit elkaar om een beetje te ontdooien.
  15. Snijd de plakjes door de midden zodat er rechthoeken ontstaan. Leg die dan op een met bakpapier bekleden bakplaat.
  16. Dek het bladerdeeg af met een vel bakpapier en leg er dan iets zwaars bovenop (bijvoorbeeld nog een bakplaat of een ovenschaal). Hierdoor blijft het bladerdeeg goed plat.
  17. Bak het bladerdeeg 15 tot 17 minuten tot ze goudbruin zijn.
  18. Laat ze vervolgens goed afkoelen.
  19. Maak het glazuur door de poedersuiker, water en kleurstof goed door elkaar te roeren.

Zodra alles goed koud is kun je de oranje tompoucen gaan opbouwen. Roer de banketbakkersroom nog even goed door. Leg de bladerdeeg onderkantjes klaar en spuit de banketbakkersroom met een spuitzak erop. Leg vervolgens de bovenkant er bovenop en smeer daar een beetje glazuur overheen. En daar zijn ze dan: jouw heerlijke oranje Koningsdag tompoucen. Tip: serveer met een lekkere oranje cocktail zoals Aperol Spritz of Oranjebitter met Spa Rood en Prosecco.

Op zoek naar meer Koningsdag hapjes? Maak dan ook deze oranje macarons of oranje cupcakes. Zo zet je een hele Koningsdag High Tea op tafel!

Geschreven op: 15 april 2022
Marel
Redactie HighTea.nl
Als blogger verzorgt Marel de content, blogs en fotografie voor HighTea.nl