Kerst komt er bijna weer aan en wat hoort er nou meer bij Kerst, dan kerststol? Met dit recept bereid je gemakkelijk zelfgemaakt kerstbrood met amandelspijs, ook wel kerststol genoemd, om je kerstontbijt of kerstbrunch compleet te maken!
Eerst laat je de rozijnen 10 minuten wellen in water. Terwijl je dit doet, kun je beginnen met het mengen van de melk met het gist. Meng vervolgens de bloem met het gist mengsel. Hierna voeg je de suiker, een snufje kaneel, een snufje zout, de helft van het losgeklopte ei en de helft van de sinaasappelrasp toe. Mix dit in een mixer met deeghaken. Mix vervolgens 40 gram roomboter (in blokjes gesneden) door het geheel.
Hak de amandelen grof. Laat de rozijnen uitlekken. Zodra deze goed zijn uitgelekt, kneed je ze door het deeg samen met de grof gehakte amandelen. Zorg ervoor dat alles goed verdeeld is over het deeg. Laat het deeg nu 30 minuten afgedekt staan en laat het rijzen op een warme plek (idealiter tussen de 25° – 30° graden).
In de tussentijd laat je de oven alvast voorverwarmen op 170° graden.
Meng de amandelspijs met ¼ van een losgeklopt ei en het overige beetje van de sinaasappelrasp. Kneed dit tot een rol. Bestuif nu een werkvlak met wat bloem en rol het deeg met een roller uit tot een ovaal. Let erop dat je het deeg niet te dun rolt.
Leg de rol spijs op een helft van het deeg en klap het deeg dubbel. Druk het deeg goed en stevig op elkaar. Leg de stol op een beklede bakplaat en dek het af. Laat het deeg nu nogmaals 30 minuten rijzen. Hierna kun je de stol bestrijken met het overgebleven ¼ deel van het ei.
De stol kan nu de oven in! Bak de stol gedurende 35 minuten in het midden van de oven, tot deze goudbruin is. Vervolgens kun je de overgebleven 20 gram roomboter gaan smelten. Haal de stol uit de oven en bestrijk de stol met de gesmolten boter. Wacht tot de boter in de stol is getrokken en bestrooi de stol tenslotte met poedersuiker. Nu is je kerststol klaar! Geniet ervan. Je kunt de kerststol maximaal 5 dagen bewaren, mits afgesloten of ingewikkeld bewaard.
Heb je de smaak te pakken en duik je graag nog meer de keuken in voor wat heerlijke kerstrecepten? Probeer dan ook eens deze bladerdeeg kerstboom met chocolade en kaneelsuiker te maken! Of zorg voor iets lekkers voor bij de koffie en maak deze speculaas kerstkoekjes. Wij wensen je alvast hele fijne dagen toe.