Stel je eigen Sinterklaas borrelplank samen

Op 5 december is het weer zover: pakjesavond! Veel Nederlanders vieren pakjesavond met veel lekkernijen en cadeautjes, in het bijzijn van vrienden of familie. Ga dit jaar eens voor wat anders dan de standaard glazen bakjes met Sinterklaas hapjes: maak een Sinterklaas borrelplank! De Sinterklaas borrelplank is bijzonder feestelijk en maakt van pakjesavond iets spectaculairs. Geniet van alle hapjes en van elkaars gezelschap.

sinterklaas-snoepgoed

Hoe maak je zo’n Sinterklaas borrelplank?

Pak een grote ronde serveerplank en serveer koffie, thee, fris of (warme) chocolademelk op de plank. Leg de plank vervolgens helemaal vol met typische Sinterklaas snacks: chocolade letters, pepernoten, gevulde speculaas, marsepein et cetera. Op die manier kan iedereen lekker zelf pakken wat ze willen en smullen tijdens de feestdagen! Doe hieronder alvast wat inspiratie op met wat je op de borrelplank kan neerleggen.

Kruidnoten

Elk jaar is het weer onderwerp van gesprek: het verschil tussen kruidnoten en pepernoten. Vaak worden de namen door elkaar heen gebruikt. Bij deze leggen we je graag het verschil uit: kruidnoten zijn de knapperige bolletjes die je overal in de schappen ziet liggen. Pepernoten zijn de wat meer vierkante, dobbelsteenvormige en taaie variant. Wil jij jouw gasten echt verrassen? Maak dan je eigen kruidnoten! Kies zelf voor naturel, pure chocolade, melkchocolade of witte chocola.

Strooigoed

Je kent ze vast wel, de grote zakken kruidnoten met daarin onder andere schuimpjes en suikerhartjes: strooigoed. Dit is hetgeen wat de Pieten om zich heen gooien tijdens het verblijf van Sinterklaas in Nederland. Leg een handje strooigoed verspreid over de plank heen, om de kleine gaten op de plank op te vullen.

Chocolade kruidnoten

Reguliere kruidnoten, maar dan in chocolade omhuld. Deze kruidnoten worden in een zakje verkocht met pure chocolade, melkchocolade en witte chocolade kruidnoten. Tegenwoordig zijn er overigens ook allerlei soorten kruidnoten met verschillende toppings te koop, zoals karamel zeezout of red velvet. Deze kruidnoten kun je natuurlijk ook gebruiken op je borrelplank. Zolang je het zelf maar lekker vindt.

Speculaas brokken

Speculaas brokken zijn kleinere brokken van speculaas koek. Speculaas is een koekje dat in Nederland veel wordt gegeten rond Sinterklaas. De koek is lekker kruidig en is gemakkelijk zelf te maken. Nog leuker: je maakt ze gemakkelijk met je kids! Laat hen bijvoorbeeld de ingrediƫnten wegen en mengen of zet ze aan het werk met het uitrollen van het deeg. Dat is alvast een gezellige activiteit om in de Sinterklaas sfeer te komen.

Gevulde speculaas

Een lekkernij die onlosmakelijk verbonden is met Sinterklaas: gevulde speculaas. Eigenlijk is het niets meer dan twee plakken speculaas met amandelspijs ertussen. Maar precies die combinatie, is fantastisch! Snijd de gevulde speculaas in wat kleinere stukken, zodat iedereen ervan kan genieten.

Banketletter

Een banketletter is een stuk banket dat is gemaakt van bladerdeeg, gevuld met amandelspijs. Vaak heeft een banketletter de vorm van de letter S, van Sinterklaas. Een tip: warm de banketletter even op voordat je hem opdient. Dat maakt de letter nog lekkerder! Snijd de banketletter ook in kleinere stukken voor je deze op de borrelplank legt.

Chocoladeletters

Al ver voor december liggen de schappen van de supermarkt er weer vol mee: chocoladeletters. Je hebt vast weleens een chocoladeletter met de eerste letter van je voornaam cadeau gekregen. Het begon ooit met de smaken pure chocolade, melkchocolade of witte chocolade. Maar tegenwoordig zijn chocoladeletters ook te verkrijgen in allerlei verschillende smaken of met allerlei toppings, zoals bijvoorbeeld praline of karamel zeezout smaak.

Taaitaai poppetjes

Een lekkernij die vooral rond Sinterklaas tijd gegeten wordt, is taaitaai. De smaak heeft wat weg van speculaas, maar je proeft ook duidelijk een anijssmaak. Je herkent taaitaai voornamelijk aan de vorm: taaitaai is namelijk bijna altijd gemaakt in de vorm van een poppetje.

Op zoek naar meer lekkere hapjes voor op de borrelplank?

Misschien ben je wel een enorme keukenheld en bereid je liever zelf nog wat, voor naast de standaard kant-en-klare snacks uit de supermarkt. Maak bijvoorbeeld kruidnoten chocolade fudge of maak je eigen (chocolade) kruidnoten. Fijne pakjesavond!