Het einde van de Ramadan is in zicht en dat betekent dat het weer tijd is voor het Suikerfeest. Het Suikerfeest (Eid-al-fitr) is een Islamitische feestdag waarop het einde van de vastenmaand Ramadan gevierd wordt. Tijdens deze feestdag worden er feestelijke gerechten en zoete lekkernijen gegeten. Wij hebben een paar lekkere recepten voor deze hapjes op rij gezet zodat je zelf ook kan genieten van deze vers gemaakte lekkernijen tijdens het Suikerfeest.
Baklava is een dessert dat afkomstig is uit landen in de Balkan en het Midden-Oosten. Het is een zoet gerecht dat bestaat uit laagjes filodeeg met daartussen een notenvulling en is essentieel als zoet hapje voor bij het Suikerfeest.
Ingrediënten
✓ 30 vellen filodeeg
✓ 200 g ongezouten, gepelde pistachenootjes
✓ 200 g walnoten
✓ 500 g suiker
✓ 125 g boter
✓ 250 ml water
Wat heb je nodig?
✓ Ovenplaat/schaal
✓ Pannetje
Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 200 graden en zet alvast de ovenschaal/plaat klaar zodat je die kan invetten. Hak de noten fijn en smelt de boter in een pannetje op laag vuur zodat het niet verbrandt. Leg 2 vellen filodeeg op elkaar in de ovenplaat/schaal en smeer een beetje boter op de bovenkant. Herhaal dit totdat je 10 vellen filodeeg op elkaar hebt. Bovenop de 10 vellen filodeeg strooi je de helft van je gehakte noten. Daarna ga je weer verder met het bouwen van de deeglagen door weer na elke 2 laagjes filodeeg een laagje boter er bovenop te smeren totdat je weer 10 vellen filodeeg op elkaar hebt. Strooi nu de rest van je gehakte noten bovenop de vellen en leg vervolgens de laatste 10 lagen filodeeg erop met boter tussen elke 2 laagjes. Snijd de baklava in stukjes voordat hij in de oven gaat en giet de overige gesmolten boter er overheen. Bak de baklava ongeveer 25 minuten in de oven. Terwijl de baklava aan het bakken is, kook 250 ml water en 500 g suiker in een pannetje op laag vuur voor ongeveer 10 minuten totdat het een zoete stroop is. Wanneer de baklava klaar is met bakken, giet je de zoete stroop overheen. Laat de baklava even afkoelen, en dan kun je er lekker van gaan genieten!
De Irakese dadelkoekjes wordt gezien als het nationale koekje van Irak. Dit nationale koekje wordt vaak gemaakt voor feesten zoals bruiloften en speciale ceremonies maar vooral voor het Suikerfeest.
Ingrediënten
✓ 500 g dadels
✓ 250 g roomboter
✓ 100 g suiker
✓ 100 ml halfvolle melk
✓ 1 zakje vanillesuiker
✓ 500 g bloem
✓ 1 tl bakpoeder
✓ 2 el dadelstroop (of pannenkoekenstroop)
✓ 1/4 tl gemalen gember
✓ 1/4 tl kaneel
✓ 1 el amandelmeel
✓ 1 ei (losgeklopt)
Wat heb je nodig?
✓ Mengkom
✓ Deegroller
✓ Bakplaat (en bakpapier)
Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 180 graden. Ontpit de dadels en stoom ze totdat ze zacht zijn. Laat de dadels even afkoelen en prak ze daarna met een vork samen met de stroop, gember, kaneel en amandelmeel totdat het een dadelpasta wordt. Meng dan de boter, melk, suiker, en vanillesuiker samen in een mengkom tot één geheel. Meng daarna de bloem en bakpoeder er beetje bij beetje doorheen. Mix alles door elkaar totdat het deeg een beetje stevig wordt. Rol het deeg uit met de deegroller tot een rechthoek van ongeveer 5 mm dikte. Smeer hier de dadelpasta overheen en rol dan het deeg op tot een lange rol. Bedek de rol met het losgeklopte eitje en snijd de rol in reepjes van ongeveer 2 cm breed. Leg de reepjes op een bakplaat met bakpapier en bak de koekjes voor ongeveer 15 minuten totdat ze goudbruin zijn van kleur. Laat ze even afkoelen en dan zijn ze klaar!
Turks fruit, ook wel bekend onder de Engelse naam Turkish delight, is een zoete lekkernij die veel in Turkije, Cyprus en in Balkanlanden wordt gegeten. Het wordt vaak gegeten als nagerecht en heeft natuurlijk een vaste plek tussen de hapjes voor het Suikerfeest.
Ingrediënten
✓ 1 sinaasappel
✓ 25 g gepelde pistachenootjes
✓ 250 g suiker
✓ 2 blaadjes witte gelatine
✓ 5 el maizena
✓ 1 el citroensap
✓ 3 el poedersuiker
✓ 1/2 el olie
✓ 50 ml water
Wat heb je nodig?
✓ Rasp
✓ Pannetje
✓ Kommetjes
✓ Bakschaal
Hoe maak je het?
Maak de sinaasappel schoon, rasp de schil eraf en pers het sap eruit. Zet een pannetje met 50 ml water op het vuur en voeg de sinaasappelrasp- en sap toe en laat dit koken. Voeg daarna de suiker al roerend toe. Laat de gelatine weken in een kommetje met koud water. Pak een ander kommetje en voeg de citroensap, 3 el water en de maizena (houd 1 el maizena achter voor later) toe en meng het samen tot een papje. Voeg dit papje toe aan het pannetje met de sinaasappelsiroop en roer goed door. Zet het vuur op hoog en kook de siroop voor 5 minuten totdat het stroperig wordt. Haal de pan van het vuur en voeg de gelatineblaadjes (uitgeknepen) toe in de hete siroop. Voeg daarna ook de pistachenootjes toe in de siroop. Vet vervolgens een bakschaal in met wat olie en schenk de siroop erin. Zet de schaal in de koelkast en laat het 8 uur afkoelen en opstijven. Zeef de achtergehouden maizena en poedersuiker samen in een kom en bestuif je werkblad. Haal na 8 uur je versgemaakte turks fruit uit de koelkast, haal het uit de bakschaal en leg het op je bestuifde werkblad neer. Snijd het turks fruit in blokjes met een mes en strooi vervolgens de rest van de poeder over de blokjes heen aan alle kanten.
Ben jij op zoek naar nog meer lekkere hapjes voor verschillende feestdagen? Bekijk dan ook 4x High Tea hapjes voor Pasen of Koningsdag cupcakes voor meer inspiratie! Kopje thee erbij? Maak dan ook eens deze Thee uit verschillende landen.