De lekkerste Oud & Nieuw hapjes

Het is weer december. Dat houdt in dat het einde van dit jaar weer in zicht is. Op Oudejaarsavond ben je graag in het gezelschap van familie en vrienden, om het jaar gezellig af te sluiten en het nieuwe jaar feestelijk in te luiden. Dat doe je natuurlijk onder het genot van (teveel) oliebollen en allerlei andere, lekkere hapjes. Deze lekkere Oud & Nieuw hapjes brengen je alvast in de feeststemming. Goed om te weten: deze zoete hapjes zijn vrij vlot te maken, zodat je het jezelf zo gemakkelijk mogelijk maakt en vooral veel tijd met je familie of vrienden kan doorbrengen.

Oud & Nieuw hapjes

Cakepops

Cakepops zijn heerlijke, kleine hapjes. Om cakepops te maken, dien je eerst cupcakes te maken. Volg het recept op voor bijvoorbeeld chocolade cupcakes, haal de cupcakes vervolgens uit de vormpjes en verkruimel ze in een grote kom. Voeg 125 gram MonChou toe aan de kom en kneed dit goed door de kruimels. Rol kleine bolletjes van ongeveer 3 cm doorsnede van het mengsel. Prik de bolletjes een voor een op een stokje. Dip de cakepops vervolgens in gesmolten witte chocola, en bedek ze met een eetbaar metallic laagje. Ga bijvoorbeeld voor zilver of goud.

cakepops

Castagnole

Deze heerlijke ‘Castagnole’ zijn typische, kleine carnaval oliebolletjes, maar je kan ze natuurlijk ook gewoon voorbereiden buiten carnaval om. Meng 200 gram bloem, 70 gram suiker, 2 kleine eieren, 40 gram boter, 8 gram bakpoeder, 1/2 fijngeraspte citroenschil, een snufje zout, 1 eetlepel Mistrà (of ander anijslikeur) en 1 zakje vanillesuiker goed door elkaar, tot het beslag smeuïg en plakkerig is. Laat het beslag nu 30 minuten rusten. Zet ondertussen alvast de frituurpan aan. Pak nu twee lepels. Pak met 1 lepeltje een beetje beslag en laat het beslag, met behulp van het tweede lepeltje, in een bolletje in de frituurolie glijden. Zodra de castagnole-bolletjes goudbruin zijn, kun je ze laten uitlekken. Dit hapje is zowel koud als warm erg lekker.

Castagnole

Kokos balletjes

Deze heerlijke kokos balletjes zijn ontzettend lekker, en klaar binnen een handomdraai. Meng 90 gram kokosrasp met 2 eetlepels kokosolie in een keukenmachine tot er een pasta ontstaat. Voeg 3 eetlepels ahornsiroop, 2 eetlepels kokosmelk, 1/2 theelepel vanille extract, een snufje kaneel en een snufje zout toe en meng dit goed. Mix vervolgens met 55 gram kokosrasp met een spatel. Maak van het mengsel 12 gelijke balletjes en rol de balletjes door 15 gram kokosrasp. Laat de kokosballetjes minimaal een uur opstijven in de koelkast. Serveer de kokosballetjes op kamertemperatuur. Je kunt ook dit recept voor kokosmakronen opvolgen.

kokos balletjes

Oud & Nieuw koekjes

Koekjes zijn vrij vlot en makkelijk te maken. Wij schreven een een recept voor Oud & Nieuw koekjes. Pak een grote kom en meng hier 250 gram bloem, 125 gram witte basterdsuiker, 150 gram roomboter, 1,5 eetlepel melk, 1 theelepel vanille extract en een snuf zout. Kneed het deeg met je handen tot een mooie bal. Doe vershoudfolie om het deeg en laat het deeg een uur rusten in de koelkast. Ondertussen kun je alvast glazuur maken, waarmee je later de koekjes kunt gaan versieren. Dit doe je door poedersuiker in een kom te zeven, hier water aan toe te voegen en hier eventuele leuke kleurstoffen aan toe te voegen. Laat het glazuur opstijven in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180 graden. Pak het deeg en rol het met de deegroller tot het maximaal 0,5 cm is. Pak je vormpjes erbij en druk leuke vormpjes uit de koek. Leg de koekjes op een bakplaat met bakpapier erop en bak ze ongeveer 15 minuten af. Als de koekjes zijn afgekoeld, kun je ze nog versieren met glazuur en spikkels of andere toppings.

oud & nieuw koekjes

Wafels

Een wafel valt altijd goed in de smaak. Vaak zijn ze al lekker met een klein beetje poedersuiker of een dot slagroom. Je kunt wafels gemakkelijk zelf maken! Doe 380 gram bloem, 1 eetlepel bakpoeder, een snufje zout en 2 eetlepel fijne kristalsuiker in een kom. Roer dit met een garde door elkaar. Voeg vervolgens 2 eieren, 380 milliliter melk, 6 eetlepels olie en 1 theelepel vanille extract toe. Klop dit met de garde tot een egaal beslag. Verhit alvast het wafelijzer en vet deze in. Vul de platen met ongeveer 1,5-2 ijslepels beslag. Sluit het wafelijzer en bak de wafels tot ze goudbruin beginnen te kleuren. Hoe lang dat duurt, verschilt per ijzer. Je kunt de wafels af laten koelen en ze dan opeten, maar je kunt ze ook meteen opeten zodra ze nog warm zijn. Het is allebei lekker!

wafels

Oud & Nieuw High Tea

Graag geven we nog een tip van ons aan jou: het is natuurlijk ook erg leuk om een Oud & Nieuw High Tea te organiseren op Oudejaarsdag! Want wat is nou een betere manier om 2022 af te sluiten dan met een gezellige High Tea met de hele familie? Bereid deze hapjes voor, serveer het op een mooie etagère, vul een theepot met heet water en geniet met elkaar van de laatste momenten van het jaar. Gaat het dit jaar niet meer lukken om met elkaar te genieten van een High Tea? Geef dan een High Tea bon cadeau. Zo kun je in alle rust een datum uitzoeken en een High Tea inplannen, om het nieuwe jaar goed in te luiden.

Op zoek naar meer hapjes?

Dat zijn een aantal van de lekkerste hapjes voor Oud & Nieuw. Ben jij op zoek naar nog meer lekkere hapjes voor Oudejaarsavond? Probeer dan eens dit recept voor choco chunks met koek, pistache en marshmallows of deze dronken muffins. Heb je al een goede fles bubbels gehaald? Zo niet, bekijk dan ook eens deze 5 bubbels onder de 10 euro. Of maak deze Oud & Nieuw cocktails! Wij wensen je alvast een hele fijne jaarwisseling toe!

Geschreven op: 2 december 2022
Anne
Redactie hightea.nl
Als Content Medewerker werkt Anne onder andere aan het schrijven van blogs voor HighTea.nl